Norgesvennen Koigi er tilbake

Med 73 prosent av stemmene er mannen med rastaflettene tilbake i kenyansk politikk. Koigi wa Wamwere, som i mange år hadde politisk asyl i Norge, tok en paradeseier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABAZI, Kenya (Dagbladet): Da valgresultatet ble lest opp utenfor det sentrale valgsenteret i grålysningen i går, var det en rørt og sliten Koigi wa Wamwere som møtte tilhengere og valgaktivister. De danset av glede over at opposisjonsbevegelsen Regnbuekoalisjonen erobret makten etter årtier med tyrannisk og korrupt styre i regi av KANU-partiet. I sitt hjemfylke Subukia fikk Wamwere 73 prosent av stemmene.

- Kenya trenger en jordreform og vi trenger gjeldssletting, sier Wamwere til Dagbladet.

Aids-epidemien, som hver dag krever 750 liv i Kenya, er en av de andre store utfordringene.

Sannhetskommisjon

Han har lenge vært en pådriver for å få etablert en sannhetskommisjon på linje med den som ble opprettet i Sør-Afrika.

Minst 2000 ble drept i såkalte etniske konflikter på 1990-tallet. I tillegg ble flere hundre tusen fordrevet.

- Voldsmennene må gjøre opp for seg. Jeg kan være med og diskutere amnesti, men det betyr ikke at jeg gir overgriperne og de ansvarlige blankofullmakt, sier Wamwere.

Han retter også en appell til norske myndigheter.

- Da Norad ble kastet ut av Kenya i 1990, var Kenya et brutalt diktatur. Med Kibakis nye regjering ønsker jeg Norad velkommen tilbake til Kenya. Det er et hav av nye oppgaver å ta fatt på, ikke minst i mitt eget område Subukia. Også Turkana-området, som Norad var sterkt inne i, skriker etter støtte, sier norgesvennen.

Han fortsetter festen med te og nybakte kenyanske chapati.

Seiersdans

Det har gått 23 år siden Wamwere ble valgt inn i det kenyanske parlamentet for første gang. Men i store deler av denne perioden har han vært politisk fange i hjemlandet. Han fikk politisk asyl i Norge, og bodde i mange år i Oslo-området.

Da han kom hjem til familien på morgenkvisten i går, ble han møtt av musikk og sang.

Den ellers så stramme mannen kastet seg inn i seiersdansen sammen med sin sønn Joseph og mora Monicah.

Politisk symbolikk

Wamweres heftige hårsveis er omgitt av politisk symbolikk.

President Moi nektet ham kam og saks da han satt i fengsel, slik at han kunne framstilles som en uflidd terrorist i media. Wamwere svarte med å erklære offentlig at han ikke vil klippe rastaflettene sine før avtroppende president Moi er fjernet fra makten. Flettene kan falle hvis maktskiftet blir gjennomført som planlagt i begynnelsen av januar.

Nå er både Regnbuekoalisjonens leder Mwai Kibaki og Wamwere tilbake på en flodbølge av håp og aktivisme som Kenya ikke har sett siden landet ble selvstendig i 1963.

SEIERHERRE: Den kenyanske opposisjonslederen Mwai Kibaki viser stolt fram fingermerket som viser at han har avgitt sin stemme. Nå venter presidentstolen.