Nori (12): «Er det meningen at vi skal sultes ut?»

Halwest Nori (12) skjønner ikke hvorfor Erna Solberg kutter i pengestøtten til foreldrene. Kurdiske flyktninger i Trondheim får 1600 kroner å leve for i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet):

- Mamma og pappa har så dårlig råd at jeg ikke får spille fotball. Det eneste jeg kan gjøre er å se på TV, sier Halwest.

12-åringen er opprørt. I over tre år har han bodd på Sandmoen statlige mottak utenfor Trondheim. Han vet ikke om han får bli i Norge, eller om han blir sendt tilbake til Nord- Irak.

- Pappa har fått endelig avslag på søknad om asyl, mamma har bare fått ett avslag. Det jeg ikke skjønner, er hva som er forskjellen på meg og andre barn. Hvorfor får ikke jeg gjøre som de andre, undrer Halwest.

Drømmen er å kunne spille fotball, men i går fikk han endelig beskjed; siden kontingenten ikke er betalt, kan han ikke delta på laget.

Innstramminger i den økonomiske støtten fra staten gjør at flere av de voksne nå får 1600 kroner i måneden.

Bor i campinghytte

I ei campinghytte på om lag 20 kvadratmeter bor familien på seks: Halwest, hans tre søsken, og mor og far. Det er verken bord, stoler eller senger i hyttene. Det er det ikke plass til når alle skal spise og sove på samme rom.

- Jeg får ikke gjort lekser. Det er så liten plass, og de voksne her snakker dårlig norsk. De får ikke gå på norskkurs lenger.

Nå håper han kommunalminister Erna Solberg vil finne en løsning for kurderne fra Nord-Irak som oppholder seg i Norge.

- Jeg vil leve som de andre barna. Bo i vanlig hus. Jeg skjønner ikke hva vi barna har gjort galt, sier Halwest.

- Presses ut

Gruppa av kurdiske flyktninger ved Sandmoen statlige mottak har vært i Norge i opptil fem år. De fleste fikk ett års opphold på humanitært grunnlag da de kom til landet. Denne ordningen ble avviklet i 2001, og kurderne måtte dermed søke om opphold på ny. Nå har mange fått endelig avslag på sine søknader om asyl, og regnes derfor som utlendinger med ulovlig opphold, uten rett til kost og losji. Men så langt har ikke myndighetene foretatt seg noe for å kaste kurderne ut.

- Vi blir ikke kastet ut, men vi får ikke lov til å arbeide og forsørge oss selv, heller ikke lære norsk. Når de i tillegg kutter i pengestøtten, virker det som om myndighetene vil presse oss til å reise, sier Sayran Adem Saleh, leder for Barn- og kvinnegruppa ved mottaket.

Sender penger

- Er det meningen at vi skal sultes ut? undrer kurderne på mottaket.

Dagbladet har de siste dagene satt søkelys på situasjonen for asylsøkere som får avslag på sine asylsøknader, og som dermed mister retten til kost og losji.

Beboerne ved mottaket på Sandmoen er opprørt.

- Regjeringen har lovt at de skulle finne en løsning. Men å frata folk rett til mat og et sted å bo, er en dårlig løsning. De tvinger folk til å bli kriminelle, sier Saleh.

I tre år jobbet pappaen til Halat Ali (11) på Gjenvinning Midt-Norge.

Han betalte skatt og hadde en inntekt slik at han kunne forsørge familien på seks. Nå har han fått endelig avslag på søknaden om asyl og dermed mistet retten til å forsørge seg selv.

- Jeg tror pappa får 1600 kroner i måneden. Det er kjempelite, sier Halat.

- Hvis vi ikke snart får avklart situasjonen, reiser vi til Oslo og stiller oss utenfor kontoret til Erna Solberg. Der blir vi til vi har fått et svar, sier mamma Samira.

VENTER: Halwest Nori har bodd på Sandmoen statlige mottak i tre år. Han går på skole, men synes det er vanskelig å gjøre lekser på grunn av mangel på plass. I tillegg har foreldrene så dårlig råd at han ikke får delta på fotball.