Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Normal flytrafikk fram til klokka 20 i kveld

Den ene vekterorganisasjonen ut i streik. Bedre enn fryktet på Gardermoen.

GARDERMOEN: Dette bildet ble tatt under flygelederstreiken i 2004. Foto: EIK,ROBERT S
GARDERMOEN: Dette bildet ble tatt under flygelederstreiken i 2004. Foto: EIK,ROBERT S Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vekterne i Norsk Arbeidsmandsforbund kom ikke til enighet i meklingen med arbeidsgiverne i ettermiddag, og går dermed ut i streik fra klokka 20 i kveld

Flytrafikken ved de store flyplassene blir rammet, men ved 14-tiden - like før det store fredagsrushet - er det fortsatt uklart HVOR store forsinkelsene blir.

Utsett - eller kom tidlig Oslo Lufthavn Gardermoen opplyser på sine hjemmesider i ettermiddag at vekterkapasiteten bli halvert etter klokka 20.

Hovedflyplassen oppfordrer folk som ikke må avgårde i helgen om å utsette reisen - eller være ekstra tidlig ute.

Mange flyselskap tilbyr passasjerene å booke om reisene uten kostnader, opplyser Avinor.

Flyplassene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø vil bli hardest rammet av streiken, mens trafikken ved Oslo Lufthavn Gardermoen vil gå mer som normalt.

Avtale for Parat-vektere Klokka 14.20 melder NHO og Parat i en pressemelding at de to partene er blitt enige om en skisse 14 timer på overtid.

Det betyr at Parat-vektere ikke går ut i streik på flyplassene på Gardermoen og Rygge.

Dermed får streiken mindre omfang på landets hovedflyplass Gardermoen enn fryktet dersom vekterne i begge de to arbeidstrakerorganisasjonene hadde gått til streik.

Da ville bare to av 16 innsjekkingsskranker holdt åpne, og om lag 500 passasjerer hadde kommet gjennom sikkerhetskontrollen i timen mot 4.000 passasjerer ved full bemanning.

Norsk Arbeidsmandsforbund er i streik, mens organisasjonen Parat har kommet med forslag til en skisse 14 timer på overtid, melder NTB. Norsk Arbeidsmandsforbund tar dermed ut 1.797 vektere i streik, 149 av dem på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Parat hadde varslet streik for 388 vektere samme sted, men den streiken er altså avverget.

Rushet uten problemer - Vi har ennå ikke full oversikt over trafikkonsekvenser, men uansett tyder alt på at det ikke blir noen problemer FØR klokka 20 i kveld, sier informasjonssjef Jo Kobro på Oslo Lufthavn Gardermoen til Dagbladet.

Mens 149 vektere i Arbeidsmandsforbundet går ut i streik, kommer de 388 vekterne organisert i Parat på jobb i sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

- Ved forrige koflikt her for to år siden, var det 75 vektere som streiken. Da ble trafikken avviklet tilnærmet normalt. Nå er dobbelt så mange i streik slik det ser ut men vi kjenner ikke helt konsekvensene, sier Kobro til Dagbladet.

Uansett vil streike ikke påvirke trafikken INN til Gardermoen i helgen eller transittpassasjerer som skal videre.
SAS: køer, men ikke kanselleringer Folk må belage seg på lange køer ved sikkerhetskontrollen ved de store flyplassene framover. — Passasjerer må være ute i god tid, minst en time før det som er normalt, og de må være forberedt på noe lenger kø ved sikkerhetskontrollen. Men det vil ikke bli snakk om kansellering av fly, forsikrer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor NTB.

-  NORMALT til 20 I KVELD:   Informasjonssjef for Oslo Lufthavn Gardermoen, Jo Kobro, jobber for å skaffe oversikt over konsekvensene av at det ene vekterorganisasjonen på hovedflyplassen går ut i streik. Men den største organisasjonen, Parat, har kommet tikl enighet for sine vektere.
Arkivfoto: Cornelius Poppe, NTB SCANPIX .
- NORMALT til 20 I KVELD: Informasjonssjef for Oslo Lufthavn Gardermoen, Jo Kobro, jobber for å skaffe oversikt over konsekvensene av at det ene vekterorganisasjonen på hovedflyplassen går ut i streik. Men den største organisasjonen, Parat, har kommet tikl enighet for sine vektere. Arkivfoto: Cornelius Poppe, NTB SCANPIX . Vis mer

På Sola, Værnes og Flesland er rundt 40 vektere tatt ut i streik, og på Langnes i Tromsø rundt 30.

- Det kan bli litt mer kø i sikkerhetsslusene. Folk bør komme litt tidligere enn de ellers ville ha gjort, sier lufthavnsjef Adelheid Nes på Flesland til bt.no.

Tomt i minibanker
Forhandlingsleder Terje Nygaard i arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service sier at det ville vært helt umulig å innfri kravet fra Norsk Arbeidsmandsforbund om et garantert nivå på vekterlønningene. — Vi kan ikke ha den type garanti i våre overenskomster, vi forhandler lønnsnivåer fortløpende.

- Det er veldig leit at publikum rammes, for dette vil merkes i minibanker og på andre områder i tillegg til flyplassene.

-  På den annen side er jeg veldig glad for at vi kom til enighet med Parat, sier Nygaard til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling