GRANSKES: Helsetilsynet gransker flere operasjoner ved Nordlandssykehuset i Bodø der friske pasienter har fått fjernet organer. Foto: SCANPIX
GRANSKES: Helsetilsynet gransker flere operasjoner ved Nordlandssykehuset i Bodø der friske pasienter har fått fjernet organer. Foto: SCANPIXVis mer

- Normalt å fjerne friske organer

Andelen «friske» operasjoner er rundt 10 prosent, sier kreftekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Helsetilsynet gransker flere operasjoner ved Nordlandssykehuset i Bodø der friske pasienter har fått fjernet organer. Men selv på verdens beste sykehus er dette av og til nødvendig.

En av landets fremste eksperter på bukspyttkjertelkreft, professor i kirurgi overlege Trond Buanes, mener det er nødvendig å nyansere bildet etter skandaleoppslagene i landets nest største avis VG.

Buanes påpeker overfor Aftenposten at det ofte kan være umulig å fastslå kreft i bukspyttkjertelen før den er fjernet.

- Da må vi operere uten å være sikre. I rundt hvert tiende tilfelle er det likevel ikke kreft, selv om vi hadde sterk mistanke på forhånd. Kritikken Nordlandssykehuset i Bodø har fått på grunn av dette, er etter min mening urimelig, sier Buanes.

Han legger til at selv ved sykehus som er ansett som ledende i verden, er andelen «friske» operasjoner rundt 10 prosent.

Samtidig sier han at legene i Bodø «utvilsomt har brutt reglene om at kompliserte kreftoperasjoner kun skal gjøres på et universitetssykehus».

(NTB)