Norman bedt om å bli

Victor Norman planla å gå av i fjor høst, men Bondevik overtalte ham til å bli sittende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Victor Norman planla å være statsråd i ett til to år da han takket ja til jobben. Som professor i økonomi ved Handelshøgskolen i Bergen mente han at det ikke var klokt å være borte fra faget lenger, ettersom han først og fremst regner seg som en fagmann og ikke en politiker.

Norman planla å si takk for seg etter at budsjettet var ferdig i fjor høst, men da kom de belastende sakene om restaurantregninger, flyturer, pianokjøp og sitt private forhold med sin daværende statssekretær i 2002.

Da det stormet som verst i media i fjor høst, informerte Norman Bondevik at han ville gå av. Men Bondevik sa nei.

- Han rådet meg til å bli sittende. Han sa at det ikke var spesielt lurt å gå når det stormer som verst.

Victor Norman sa han skulle tenke på Bondeviks råd til neste dag. De møttes igjen og Norman sto på sitt. Han ville slutte som arbeids- og administrasjonsminister. Bondevik, som har årelang politisk erfaring og har vært ute en vinternatt før, i motsetning til Norman, sa at han burde tenke på sin beslutning enda en dag. Norman gjorde det og ble sittende til i dag.

- Skulle bråket i fjor høst være grunnen til at jeg i dag gikk av som statsråd, så hadde jeg gjort det for et halvt år siden, sier Norman til Dagbladet.no.

Morten Andreas Meyer

  • Morten Andreas Meyer (H) er 45 år gammel. Fra oktober 2001 til oktober 2003 var han statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.
  • Meyer har vært medlem av kommunestyret og formannskapet i Hamar, og var varaordfører i kommunen fram til han ble utnevnt til statssekretær.
  • Meyer har drevet egen konsulentvirksomhet og var i en kortere periode innleid som daglig leder av Morgenlandet AS, et selskap for næringsutvikling i Oppland og Hedmark. Han kom fra en stilling som seniorrådgiver i konsulentselskapet KPMG.
  • Morten Andreas Meyer er gift og har to barn.

Han sier han har lagt bak seg saken fra i fjor. For kort tid siden frifant også nærmest Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite han for forholdene han var anklaget for.

Takker VG

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener at det var viktig at Norman fortsatte i fjor høst. Hvis ikke kunne det lett oppfattes at det er media og stortinget som bestemmer hvor lenge en statsråd skal sitte og ikke statsministeren.

- Jeg skal kanskje ikke takke VG for at jeg ble sittende et halvt år til, men det er ikke langt fra sannheten, sier Victor Norman i dag, med litt fryd i stemmen.

Victor Norman er også glad for at han ble sittende lenger. Da kunne han få i havn flere viktige saker. Hvorfor han nå sier takk for seg begrunner han med at regjeringen snart begynner på budsjettarbeidet for 2005.

- Jeg er en fri økonom, og det er ikke særlig lurt at det går frie økonomer rundt som har inngående kjennskap til regjeringens budsjettforslag, sier Norman.

Han går fra stillingen med svært blandede følelser. Som vanlig spøker og ler han, men det er tydelig at tiden som statsråd har vært tung. Da han i dag fikk spørsmål om han skal feire at han slutter var han taus. Han ville heller ikke si noe om han ville spise en bedre middag i dag, i hvertfall ikke hvor.

Det var nettopp hans mange restaurantbesøk på flotte restauranter med medarbeiderne sine som gjorde livet surt for ham i fjor høst.

Tilbake til jobben

Victor D. Norman vet ikke når han går tilbake til jobben som rektor ved Handelshøgskolen i Bergen.

- Av naturlige grunner har jeg ikke kunne informere den sittende rektoren om hva som skulle skje i dag. Jeg vil ta kontakt med skolen og bli enige med dem om når jeg kommer tilbake, sier Norman til Dagbladet.no.

BA HAM BLI: Victor D. Norman ville gå allerede i fjor.
NØKKELOVERLEVERING:</B> Victor Norman leverte fra seg nøkkelen til sitt kontor klokka 16 i dag. Påtroppende statsråd Morten Andreas Meyer (44) takket Norman for sin innsats.