Norman får refs

Flertallet i Stortingets kommunalkomité slår i dag fast at Victor Norman villedet Stortinget i Statskonsult-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er klar beskjed fra landets nasjonalforsamling til statsråd Norman. Nå må han skjerpe seg, sier Ap's Sigvald Oppebøen Hansen til Dagbladet.

I arbeids- og administrasjonsminister Victor Normans opprinnelige lovforslag i forkant av omdanningen av Statskonsult til et aksjeselskap, gikk det klart fram at ansatte i forvaltningsorganet ikke ville ha samme rettigheter som andre statsansatte har etter tjenestemannsloven.

Men under en åpen høring på Stortinget sa Norman at ansatte «som sies opp på grunn av at deres arbeid har falt bort, vil ha ekstern fortrinnsrett i staten, og ventelønnsrettigheter i samsvar med tjenestemannslovens bestemmelser».

Full retrett, slo flertallet fast.

- Villedet

Og da kommunalkomiteen gjorde ferdig sin innstilling om saken før helga, etterlot den ingen tvil om hva den mener om Normans framgangsmåte.

«Flertallet konstaterer at statsråden på dette punkt har villedet Stortinget, og at han i høringen 8. desember 2003 og det etterfølgende brev har uttrykt det motsatte syn av det en må forstå av omtalen i proposisjonen», heter det i komiteens innstilling.

Dette er drøy kost for en statsråd. Likevel valgte Frp til sjuende og sist å støtte regjeringen på de avgjørende punktene i Statskonsult-saken. Dermed blir det omdanning til aksjeselskap ved årsskiftet.

- Frp strekker ut en hjelpende hånd i en avgjørende time. Det er utrolig hvor seiglivet den statsråden er, sier Oppebøen Hansen.

Riper i lakken

I det politiske miljøet er det likevel åpenbart at Norman har fått så mange riper i lakken at statsminister Kjell Magne Bondevik må vurdere om regjeringen er tjent med å bytte ham ut ved første korsvei.

Det er allerede signalisert utskiftinger i regjeringen en gang tidlig på nyåret. Kjell Magne Bondevik skal ha bedt statsrådene melde fra dersom de ønsker å gi seg.

VILLEDET: Kommunalkomiteen på Stortinget slår i dag fast at statsråd Norman begikk en parlamentarisk kjempebrøler da han villedet Stortinget i Statskonsult-saken.