Norman kjører aetat i senk

- Aetat er sulteftret over lang tid. Situasjonen har gått fra vondt til verre, og det virker som dette er bevisst politikk fra arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman (H). Det sier lederen i Norsk Tjenestemannslag Turid Lilleheie til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går om at Aetat har tatt i bruk gammeldagse sjekkhefter for å komme à jour med utbetaling av dagpenger. Årsaken til dette kaoset er innføring av et nytt datasystem som ikke har fungert. Resultatet er at ledige må vente i uker og måneder på utbetalingene.

Ønsket av Norman?

Men ifølge Lilleheie har den ene krisa fulgt den andre iAetat over lang tid.

Sykefraværet i etaten er nå høyest i statsforvaltningen, på om lag ti prosent.

- De ansatte er utslitte og oppgitte over å ikke kunne gjøre en god jobb for brukerne. Situasjonen har vært ille lenge, og statsråd Norman har ikke gjort noe for å rette den opp. På meg virker det som en ønsket utvikling: Jeg mistenker at Norman ønsker en styrt avvikling av formidlingen av friske arbeidstakere i Aetat, og vil overlate dette til de private formidlingsbyråene, mens Aetat skal sitte igjen med de yrkeshemmede og langtidsledige.

Det vil skape et A- og et B-lag av arbeidstakere, sier Lilleheie.

Hun sier de ansatte i etaten er slitne etter flere års omlegging, eksperimentering, sjefsskifter og beinhard slanking.

Etaten har nå 1000 færre stillinger enn for fem år siden. Ifølge Aetats årsmelding hadde etaten 3500 årsverk i fjor.

For noen år siden skulle etaten satse på å selge formidling av arbeidstakere til bedrifter. Store ressurser ble satt inn på den nye satsingen, men det viste seg at bedriftene ikke var interessert i å betale Aetat for slike tjenester.

Sulteftret

Deretter ble etaten engasjert i et prosjekt sammen med trygdeetaten for å få syke, uføre og yrkeshemmede ut i arbeid.

- For et halvt år siden sto 7000 i kø for å prøve seg ute i arbeidslivet, men Aetat hadde ikke kapasitet til å ta imot dem. Jeg tror ikke situasjonen er blitt bedre. Etaten har vært sulteftret over lang tid, mens klientene er blitt tyngre og mer arbeidskrevende. Det virker ikke som det er politisk vilje til å gjøre noe med situasjonen, sier Lilleheie.