Norman på Hagens grill

Statsråd Victor D. Normans omstridte restaurantbesøk flyttes nå fra Bristol grill til Carl I. Hagens grill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag spør Carl I. Hagen i kontroll- og konstitusjonskomiteen om Norman har hatt hjemmel for å føre sine restaurantutgifter som representasjon.

- Jeg er ikke kjent med at det finnes et regelverk som gir en statsråd hjemmel til spandere restaurantmiddager på regjeringskolleger, partifeller eller nære medarbeidere i departementet og så sende regninga til staten og skattebetalerne, sier Carl I. Hagen.

Forrett

Hagen kom i går hjem fra komitéreise i USA og er åpenbart lysten på å grille den i manges øyne arrogante Høyre-statsråden, nærmest som en forrett før høstens hovedmåltid, budsjettforhandlingene.

- Jeg har stor forståelse for at det kan være behov for arbeidsmiddager, men da kommer utgiftene inn under reglene for bevertning, og de satsene er mye lavere. Skulle det vise seg at Normans restaurantregninger skal føres som bevertning, er dette en annerledes større og mer dramatisk sak, sier Hagen.

Men han presiserer at han i første omgang - i likhet med Ap og SV - vil starte med å stille spørsmål om regelverket, systemet og kontrollen med bruk av statsmidler til representasjon.

Smålighet?

- Mange har innvendt at kritikken mot Norman er utslag av typisk norsk smålighet?

- Det er ikke beløpene som er hovedpoenget i denne saken. I statsforvaltningen må man ha systemer, og de må etterleves av alle. Man kan ikke utstyre enkeltstatsråder med ubegrensede fullmakter. Og særlig må den som sterkest maner til måtehold og moderasjon, finne seg i å leve i pakt med egen lære.

Hagen spør også om Norman har fortalt hele sannheten og om det finnes flere tilfeller av «Norman-praksis» rundt om i departementene.

Skuffet

I dag starter også forhandlingene mellom regjeringen og Frp om statsbudsjettet. I Hagens fravær har KrFs landsstyre kommet med vedtak og uttalelser som ikke er særlig imøtekommende overfor Frp.

Hagen er skuffet og tror meldingene fra KrF vil gjøre en budsjettavtale enda vanskeligere.

- I KrFs kjernesaker som familiepolitikk, flere friskoler, Israels sak i Midtøsten og kampen for den kristne religion ligger Frp nærmest KrF. Hvis KrF da i stedet velger å vende seg til partier som i årtier har bekjempet partiets kjernesaker, velger partiet bort Frp. Det synes jeg er både rart og skuffende, sier Hagen.

KLAR MED GRILLEN: I dag starter Carl I. Hagen og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sin gjennomgang av statsråd Victor Normans restaurantregninger. Opposisjonen legger opp til en grundig grilling.