Norman sjokkerer

Victor Norman er i ferd med å etablere et nytt superdepartement. Det vil snu opp ned på departementsstrukturen og føre til at en rekke etater blir «demontert» og tjenesteutsatt i løpet av året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsrådens planer slo ned som en bombe blant de ansatte og skapte raseri og oppgitthet i går ettermiddag, får Dagbladet opplyst.

Statsråd Normans plan er et ledd i den omfattende moderniseringen av staten, som ble påbegynt av regjeringen Stoltenberg. Men Normans planer er atskillig mer vidtgående og revolusjonerende enn det Ap-regjeringen i sine villeste fantasi hadde forestilt seg.

Servicedepartement

Etter det Dagbladet erfarer var ingen varslet på forhånd, heller ikke etatslederne.

Og leder for Norsk Tjenestemannslag, som organiserer de fleste ansatte, sier til Dagbladet at hun overhodet ikke hadde kjennskap til revolusjonsplanene til arbeids- og administrasjonsminister Norman.

- Jeg er sjokkert og skremt: Jeg vet ingenting, dette er helt nytt for meg, sier Turid Lilleheie i NTL.

I et notat som ble sirkulert til ansatte i Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) og underliggende etater i går, slås det fast at AAD skal omdannes til et «Service- og moderniseringsdepartement» for alle departementer. Det innebærer at AAD skal overta ansvaret for fellestjenester, blant annet bestillingsfunksjonene og rådgivningsfunksjonene.

Det skal etableres en ny personalutviklingsavdeling og en ny tilsynsavdeling, hvor blant annet Datatilsynet skal inngå.

Motsatt retning

«Tjenesteproduksjonen skilles ut og konkurranseutsettes,» heter det i notatet, som tørt konstaterer at «Forvaltningstjenestene, Statsbygg og Statskonsult vil gjennomgå betydelig omstillinger».

Det er ingen overdrivelse: I realiteten vil de bli tømt for innhold.

Kilder sier til Dagbladet at statsråd Norman legger opp til en omstilling som går i motsatt retning av det som er trenden ellers i Europa: Et tungt superdepartement hvor en rekke nye funksjoner legges direkte under statsrådens ansvarsområde.

Trenden er å gå vekk fra store, uoversiktlige og tungrodde departementer.

NYE TONER: Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman slapp i går nyheten om en nytt superdepartement som vil snu opp ned på dagens departementsstruktur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer