Norman skånet

Høyre satte foten ned da Ap i budsjettforhandlingene ville stanse parteringen av Statskonsult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap's forhandlingsleder under budsjettforhandlingene med regjeringen var Tore A. Nordtun. Han sier til Dagbladet at han kjempet til det siste for å unngå at Statskonsult skulle bli fjernet fra statsadministrasjonen.

- Men regjeringen var ikke villig til å rikke seg der. Derfor endte det med at Ap subsidiært vil stemme for regjeringens forslag om å omdanne Statskonsult til aksjeselskap, sier Nordtun til Dagbladet.

Hardt mot hardt

Ap's stortingsgruppe gått sterkt mot Normans plan. Men de hadde lite å stille opp da regjeringen satte hardt mot hardt i budsjettforhandlingene, får Dagbladet opplyst.

- Innad i regjeringen var det en klar oppfatning av at Victor D. Norman allerede var påført så mange tap at han ikke ville tåle et til, sier en kilde til Dagbladet.

Det pekes på at Norman allerede første dag under forhandlingene med Ap måtte tåle å tape forslaget om midlertidige ansettelser. Dette var en av Normans kjepphester. Dersom regjeringen også hadde ofret Statskonsult-saken, ville Norman sittet tilbake blottet for autoritet, blir det sagt.

- Tidsskille

- Jeg kan ikke tro at hensynet til en statsråds verdighet skal gå foran fornuften. Det ville være for dumt, sier lederen for NTLs lag i sentraladministrasjonen, Tone Sønsterud.

Hun mener Victor Normans prosjekt med å omdanne Statskonsult til et aksjeselskap representerer et tidsskille i norsk forvaltningspolitikk fordi et statlig direktorat aldri tidligere er blitt omdannet til et aksjeselskap.

Overføring

I forrige uke slo jusprofessor Henning Jakhelln fast at Norman ikke kunne kreve at Statskonsults ansatte med tvang kan overføres til det nye aksjeselskapet. Samtlige ansatte kan kreve å beholde staten som arbeidsgiver, slo han fast.

Nå ber NTL og Statskonsult om støtte fra Frp-formann Carl I. Hagen slik at saken blir utsatt.