- Norman tar feil

Lovekspertene i Justisdepartementet fastslår at Victor Norman tar feil i striden om de Statskonsult-ansattes rettigheter. Men Norman står på sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden dreier seg om hvorvidt de 140 ansatte i Statskonsult har rett til å være statsansatte også etter at Statskonsult er omdannet til aksjeselskap. SV og Sp krever at regjeringen trekker hele saken. Ap har også lyst til å sende saken tilbake til Norman, men vil først ha ham «grillet» i Stortinget. Carl I. Hagen og Frp mener det først og fremst er budsjettkameratene Ap og regjeringspartiene som må rydde opp.

- Klønete håndtering

Men Frp's kommunalpolitiske talsmann Per Sandberg er frustrert over rotet rundt ansattes rettigheter og lovgrunnlaget. Frp støtter omdanningen av Statskonsult til AS, men åpner for at det brukes lengre tid på å avklare de ansattes rettigheter.

- Det har vært en klønete håndtering, og det er fortsatt stor forvirring om jussen. Derfor skal vi ha nye runder om saken, sier Sandberg.

Frp's gruppestyre skal behandle saken på nytt i dag.

Ap vil i møte i kommunalkomiteen i dag ta opp kravet om at Norman innkalles til åpen høring i Stortinget.

- Jusprofessor Henning Jakhelln har konkludert med at de ansatte har rett til å velge staten som arbeidsgiver, en vurdering som lovavdelingen i Justisdepartementet er enig i. Det innebærer at Norman bygger på feil lovgrunnlag. Det er oppsiktsvekkende at Norman ikke tar til etterretning at saken ikke er godt nok forberedt. Det er alltid alvorlig hvis Stortinget må sende en sak tilbake til regjeringen fordi den ikke er godt nok forberedt. Det synes å være tilfellet i denne saken, sier Ap's Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Ikke bestått

Saksordfører Karin Andersen (SV) mener Norman omgående må trekke saken:

- I lovmakeri har Norman ikke bestått. Han inviterer Stortinget til å vedta en lov som vil bryte tjenestemannsloven, han inviterer med andre ord Stortinget til å bli lovbrytere. Jeg kan forholde meg til en statsråd jeg er uenig med, men jeg greier ikke å forholde meg til en statsråd som ikke gir korrekt informasjon.

Leder i kommunalkomiteen Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier at Statskonsult-saken er preget av hastverk og mangel på konsekvensutredning. Også hun mener saken bør trekkes.

- De ansattes rettigheter er ikke tatt hensyn til, det er ekstra ille i en sak som blir håndtert av det departementet som mer enn andre skulle kjenne de ansattes rettigheter og ha en ryddig praksis. Stortinget har ikke nok grunnlag til å gjøre vedtak i saken, sier Kleppa.

<!--BTEK0--> MER BRÅK: Stormen rundt statsråd Victor Norman når det gjelder håndteringen av Statskonsult-saken, fortsetter.