Normans 11 regelbrudd

Victor D. Norman beklaget i går det han kaller «slurvefeil». Men slurvefeilene viser seg å ha vært systematiske gjennom to år, og de fortsatte etter at Norman fikk advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av to år har Victor D. Norman med dyr mat og vin overskredet maksimalsatsene på 880 kroner per person for representasjon 11 ganger. Dette beklager han, og lover å betale tilbake totalt 13000 kroner, som ifølge ham selv er totalsummen for overskridelsene.

I tillegg ble både pianoet til nær 30000 kroner og Bang & Olufsen-anlegget til 10000 hentet ut av Normans leilighet og levert tilbake til departementet i går.

- Jeg skjønner godt at folk reagerer. Og jeg som har ansvaret for disse reglene, må selvfølgelig også følge dem, sa Norman på pressekonferansen i går.

Slurv

Men spørsmålet alle nå stiller seg, er hvorfor han gjorde dette gjentatte ganger. Selv forklarer han det med «slurvefeil» fra sin side.

Ved ett tilfelle reagerte departementsråd Jon Engstrøm. Da hadde Norman og resten av den politiske ledelsen i departementet i mai i år spist og drukket for 1470 kroner pr. person. Norman betalte da tilbake den kraftige overskridelsen.

Dette gjorde Victor D. Norman til et sentralt poeng under pressekonferansen i går, at han selvfølgelig hadde betalt tilbake da han fikk vite dette. Det skulle da bare mangle, ifølge Norman.

- Det skal godt gjøres å følge med på hva folk bestiller. Men når jeg har blitt gjort oppmerksom på satsene, har jeg betalt mellomlegget, sa Norman under pressekonferansen.

Men nå viser departementets egen oversikt at Norman i juli, to måneder seinere, på ny gikk kraftig ut over maksimalsatsen. Det var da han inviterte 10 personer ut på den eksklusive restauranten Bagatelle. Der ble det spist og drukket for 1243 kroner pr. person.

- Visste ikke

Det hadde altså blitt reagert fra departementet på en luksusmiddag, men Norman bare fortsatte. Seint i går kveld kunne Dagbladet konfrontere ham med dette forholdet.

- Forklaringen er enkel. Jeg viste det ikke. Det var først nå da vi gjennomgikk alle forholdene at jeg oppdaget overskridelsen på Bagatelle i juli.

- Men regningen må da ha vært tydelig nok?

- Ja, men det var jo ikke jeg personlig som tok meg av alle disse regningene.

Lukter svidd

Beklagelsene på pressekonferansen i går var ikke nok til å roe opposisjon på Stortinget i går.

- Dette begynner å minne om en sak der den hele og fulle sannheten ikke fortelles, sier Carl I. Hagen til Dagbladet på telefon fra USA.

Mandag er medlemme i Stortingets kontrollkomité hjemme igjen, og da starter rabalderet.

- Det handler om to forhold. Komiteen må gå dypt inn i saken for å finne ut hvorfor staten betaler regninger som aldri skulle vært betalt, og at det først tilbakebetales etter avsløringer i mediene. Så gjelder det forholdet at statsråden holder pressekonferanse der han selv opptrer som både tiltalt og aktor. Og til slutt dommer, der han frikjenner seg selv ved å beklage og betale tilbake, sier Hagen.

FAKTA

11 brudd

Statens personalhåndboks regler fastslår at maksimalsatsen ved representasjon er 880 kroner pr. person.

Her er departementets egen liste over alle tilfellene da Norman brøt reglene:

1 31.1. 2002: Møte/middag med politisk ledelse i Samferdselsdepartementet på restaurant Annen Etage. 983 kroner pr. pers.

2 25.2. Middag med personer fra informasjonsbransjen på Statholdergården. 1025 kroner pr. pers.

3 19.6. Middag med byrådsleder i Oslo, Erling Lae. 1016 kroner pr. pers.

4 29.10. Norman på restaurant Bristol med LO-leder og NHO-direktør. 933 kroner pr. pers.

5 29.10. Møte med fem stortingsrepresentanter på Bristol. 920 kroner pr. pers.

6 29.11. Arbeidsmiddag for politisk ledelse på Bagatelle. 1375 pr. pers.

7 4.2. 2003: Middag, avsluttende arbeid med Tilsynsmeldingen på Annen Etage. 1381 kroner pr. pers.

8 6.3. Avslutning for en embetsmann i departementet. 20 personer deltok. 952 kroner per. pers.

9 20.3. Middag med LO-leder Gerd-Liv Valla på Hansken. 925 kroner pr. pers.

10 21.5. Lunsj og middag på Feinschmecker. Eneste gang Norman betalte tilbake det som gikk over maksgrensen på 880 kroner. 1470 kroner pr. pers.

11 1.7. Middag med en rekke personer fra Oslo kommune og departementet på Bagatelle. Totalt 11 personer. 1243 kroner pr. pers.

BEKLAGER: Victor D. Norman beklaget i går på en pressekonferanse i regjeringsbygget at han gjentatte ganger har overskredet middagssatsene.