Normans slankekur sprekker

Statsråd Victor D. Normans statlige slankekur er i trøbbel. Jusprofessor Henning Jakhelln slår beina under statsrådens avviklingsplaner for Statskonsult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Victor Norman har lenge arbeidet med å «partere» dagens Statskonsult. I statsbudsjettet for neste år foreslår han å omdanne det statlige direktoratet - med 140 ansatte - til et statlig eid aksjeselskap fra 1. januar 2004. I forbindelse med omdanningen er det meningen at Statskonsult skal slankes med om lag 70 stillinger.

Men nå slår jusprofessor Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo fast at de 140 ansatte i Statskonsult må ha rett til å velge om de vil foretrekke å beholde staten som arbeidsgiver - eller om de vil følge med til et nytt aksjeselskap.

Kilevink

Den respekterte jusprofessoren skriver i en betenkning at omdanningen av Statskonsult innebærer så «inngripende negative endringer for arbeidstakerne» at de ansatte må ha valgrett med hensyn til framtidig arbeidsgiver, mener Jakhelln, som for øvrig er lite imponert over Victor Normans håndtering av Statskonsult-saken.

- Dersom en privat bedrift hadde gått fram på en slik måte, ville man sagt at eieren brukte brutale og kyniske metoder for å kvitte seg med ansatte. Men her snakker vi om staten, og her vingeklipper man en organisasjon og kaster den ut i et ulvemarked, sier Jakhelln.

Stramt marked

Han legger til at det per dags dato ikke foreligger noen utredninger om hvordan det nye aksjeselskapet skal posisjonere seg i markedet, hvordan betingelsene er for private konsulentselskaper, om og når den nye bedriften bærer seg økonomisk. Det kan vise seg at markedet er så stramt at antallet ansatte må reduseres kraftig.

- Dette er utredningsarbeid som pågår nå, to måneder før omdanningen skal skje, sier Jakhelln.

Frp-formann Carl I. Hagen har lest Jakhellns betenkning og er ikke i tvil om at han har rett.

- Norman har hatt stort hastverk med å omorganisere Statskonsult, og på grunn av hastverket har det meste gått galt. Han har ikke tatt de ansatte med på råd, han har ikke fulgt spillereglene i staten, han har ikke spilt med åpne kort og han har ikke tatt høyde for de reelle kostnadene ved omorganiseringen, sier Hagen.

- Kan ikke gå fram slik

Han er stor tilhenger av at staten skal kjøpe konsulenttjenester på det private marked, men en regjering kan ikke gå fram slik statsråd Norman har gjort, slår Hagen fast.

Carl I. Hagen varsler at Frp kommer til å følge saken nøye i Stortinget. Det samme vil Ap, SV og Sp. Dermed kan Norman vente seg sterk motbør når kontroll- og konstitusjonskomiteen tar saken opp til behandling seinere i høst.

Jubel

I Statskonsult jubler de ansatte etter at de i går ble gjort kjent med professor Jakhellns betenkning. Jusprofessorens konklusjon kan få avgjørende betydning for svært mange ansatte i det statlige direktoratet.

- Dette var en gledelig nyhet. Den siste tida har vært tung for mange av de ansatte. Det sier seg selv at mange har fryktet for framtida, men når det nå viser seg at de ansatte kan kreve å beholde staten som arbeidsgiver, er det en stor lettelse, sier seniorrådgiver i Statskonsult Ragnhild C. Greni.

MER Å TENKE PÅ: Statsråd Victor D. Norman vil slanke Statskonsult, men møter motbør. <!--FOTO-->