Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Normer for sosialhjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet er på gli til fordel for nasjonale minstenormer for sosialhjelp i landets kommuner. Hittil har partiet ment at størrelsen på sosialhjelp best kan avgjøres lokalt. Men nå støtter partiets sosialpolitiske talsmann Dagfinn Sundsbø nasjonale minstenormer. Han sier til Aftenposten at det ikke finnes gode begrunnelser for de store variasjoner i satsene som i dag eksisterer mellom kommunene. Han støtter derfor Sosial- og helsedirektoratets forslag om at regjeringen bør utrede spørsmålet nærmere. Det gjør også partileder og kommunalminister Åslaug Haga indirekte, ved å si: Det er viktig at vi tar diskusjonen.

En utredning gir vi vår umiddelbare tilslutning. For spørsmålet er ikke enkelt. Byrådsleder i Oslo Erling Lae er blant dem som tviler på om en minstenorm vil ivareta intensjonen om likeverdige tilbud. For minstenormer kan like gjerne utvikle seg til å bli et maksimumssats. De siste åras krise i kommuneøkonomien har vist hvordan ordførere og rådmenn leter med lys og lykte etter kuttmuligheter. På flere områder har kommunene sett seg nødt til å redusere ytelser eller subsidier, som gir deres innbyggere særlige fordeler i forhold til lovpålagte eller veiledende normer.

Det er likevel ingen tvil om at ønsket om å innføre nasjonale minstenormer er godt ment. Det vil kunne sikre en mer likeverdig behandling, uavhengig av hvor sosialklientene bor. Utgifter til bolig og strøm holdes uansett utenfor satsene som skal dekke utgifter til nødvendig livsopphold. Og disse er nødvendigvis ikke dyrere i pressområder enn i områder hvor boutgiftene er lavere. Sosialhjelpsmottakere vil med en minstenorm ikke kunne behandles fullt så vilkårlig som dagens system muliggjør. Satsene vil i større grad bli gjenstand for rikspolitisk debatt. Og som gruppe vil sosialhjelpsmottakere stå sterkere.

Målet må uansett være å bedre økonomien og livsstandarden for de personer som trenger offentlig støtte. Vi håper den bebudede samordningen av sosial- og trygdeytelsene vil gi bedre hjelp til selvhjelp. Uansett vil det være verdifullt å utrede spørsmålet om sosialhjelpssatser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media