Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk 14-åring kjemper mot IS i Irak

En 14-åring fra Oslo kjemper mot Den islamske staten (IS) i Irak sammen med sin far. Gutten har fått opplæring i krigføring og har vært i kamp flere ganger, melder TV 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2 viste søndag kveld en video der den 14 år gamle gutten poserer i militære klær mens han holder et skytevåpen.

I videoen sier gutten at han kjemper sammen med faren mot IS og at han gjør det for å praktisere jihad.

Ikke redd 14-åringens far bekrefter at han reiste til Irak for å delta i jihad. Han bekrefter også at sønnen kjemper sammen med ham.

- Jeg har norsk statsborgerskap. Jeg kom hit etter innkalling fra den høyeste religiøse lederen. For å delta i jihad, sier mannen, som ifølge kanalen leder en av Iraks store sjiamilitser.

På spørsmål om han er redd sønnen skal bli såret i kamp, svarer han:

- Nei. Hele Irak står samlet. Vi tenker ikke på enkeltindivider.

Selv svarer den 14 år gamle gutten «nei» på spørsmål om han er redd for IS.

Visste ikke Guttens 39 år gamle halvbror, som bor i Oslo, sier til VG at han ikke visste at halvbroren kjempet mot IS i Irak.

- Jeg visste at han likte å kle seg i militære klær, men jeg visste ikke at han kjempet. Det er ikke riktig at en gutt på 14 år skal krige. Han er en barnesoldat, og for det er jeg sint på faren min. Men jeg kan fortsatt ikke forstå det, og jeg spør meg selv om videoen kanskje er falsk, sier 39-åringen.

Han forteller at lillebroren i 2008 ble tatt ut av skolen, og reiste sammen med faren til Syria. På grunn av krigen ble familien senere nødt til å flykte over grensen til Irak.

Bekymret 39-åringen har selv en ett år gammel sønn og sier det ville vært utenkelig å ta med ham til Irak for å krige.

- Jeg ville aldri sendt min sønn til Irak. Vi kommer ikke til å reise ned. Der er det krig og vi ønsker ikke å utsette oss for farer. Jeg liker ikke krig, og jeg håper det snart blir fred, sier han.

Han sier han er bekymret for halvbroren og faren, og forteller at passene deres har gått ut, slik at de derfor trolig ikke får kommet seg tilbake til Norge.

Forferdet Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet sier politiet vil bli koblet inn dersom far og sønn kommer tilbake til Norge.

- Jeg synes det er helt forferdelig. Hvis det viser seg at foreldrene har tatt med seg et barn til et krigsområde og latt barnet være barnesoldat, er det bare grusomt.

- Dette blir en sak for politiet å følge opp hvis de kommer tilbake til Norge. Det er politiet og påtalemyndigheten som må avgjøre om det er begått noe straffbart, sier Kallmyr til TV 2. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media