TRUSLER: En norsk 15-åring kom i 2018 med grove trusler mot en skole i Norge, men ble avslørt av FBI. Vis mer

Norsk 15-åring avslørt av FBI

Den 15 år gamle gutten ble avslørt da han skrev at han ønsket å skyte andre på skolen, melder NRK. Nå skal saken opp i retten, og gutten nekter straffskyld.

Publisert
Sist oppdatert

En norsk 15-åring, som i 2018 kom med grove trusler mot en skole i Norge, må møte i retten. Gutten ble overvåket og avslørt av FBI da han framsa truslene på en chattetjeneste på internett. FBI varslet deretter norsk politi.

Det var NRK som først omtalte saken.

Gutten, som nå er 17 år gammel, står tiltalt for å ha framsatt det politiet mener er grove og alvorlige trusler mot forsvarsløse personer.

Han nekter straffskyld, opplyser 17-åringens forsvarer, Torgeir Røinås Pedersen, til Dagbladet.

- Skyte andre

Ifølge tiltalen skal gutten ha skrevet at han ville dra på skolen med våpen og bomber.

Han skal ha skrevet at han «ønsker å skyte andre på skolen hver dag», og at han gleder seg til 2022 «because i always imagines going to school full load of weapons and bomb and fucking just blow the shit up thats what i am thinking of everyday».

Forsvarer Røinås Pedersen sier til Dagbladet at 17-åringen er overrasket over at det er tatt ut tiltale mot ham.

- Han har ikke tenkt i sitt sinn at dette er straffbart, så det har vært ganske tøft for ham etter det ble klart.

- Umodenhet

- Han har sittet i et lite chatterom der det har vært en tematikk rundt skoleskyttere, der det ene har tatt det andre, uten at det har vært noen konkrete tanker om å iverksette det som ble skissert. Det handler om umodenhet og en uheldig tematikk, fortsetter forsvareren.

At klienten bare var 15 år da dette skjedde, mener advokaten at bør være av betydning.

- Man må ha i bakhode at dette er en 15 år gammel gutt, som hadde umodne refleksjoner. Skulle han bli dømt må alder ha en betydning for straffen, sier Pedersen.

Ifølge advokaten er øvre strafferamme på saken 3 år.

- Jeg mener en ubetinget reaksjon i det hele tatt er helt uaktuelt, sier forsvareren.

- Fortvilet

I tiltalen er guttens foreldre ført opp som verger. Advokat Pedersen forteller at de begge vil være til stede i retten for sin sønn.

- De deler min oppfatning om at han aldri har hatt tanker om det som ble beskrevet, og de er fortvilet over at ting har blitt som de er blitt.

Han sier at de nå likevel forbereder seg til rettssaken.

- Dette er en gutt som aldri har vært borti noe straffbart, og terrenget er derfor helt ukjent for ham. Ettersom saken har utartet seg; det er tatt ut tiltale og politiet formidler at de anser dette som alvorlig, må vi bruke tid på å sette oss inn i materien, hva som ligger i bevisbildet og hva denne prosessen innebærer, sier Pedersen.

- Hva har FBI med dette å gjøre? Vil de være i retten?

- Jeg ble først oppmerksom på dette med FBI da jeg så det hos NRK, og jeg tror ikke de har av interesse følge opp dette.

Samtale

Politiet sier de ble kjent med truslene fra den norske gutten da FBI tok kontakt. De amerikanske etterforskerne hadde fanget opp en samtale om Columbine-massakren - og sendte ballen videre til Norge.

- Jeg kan bekrefte at den norske gutten som nå er tiltalt har hatt en samtale med en dansk gutt og at vi har samarbeidet med dansk politi og FBI, sier politiadvokat Stian Moltke-Hansen Tveten til NRK.

- Hva har gutten sagt om motivet og hans faktiske planer?

- Av hensyn til at saken skal opp for retten og at han der skal forklare seg, vil jeg ikke kommentere dette nå, sier politiadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer