FABRIKKTRÅLER: Den savnede 18-åringen falt over bord fra «Arctic Swan» tidlig i ettermiddag. Arkivfoto: HARALD M. VALDERHAUG
FABRIKKTRÅLER: Den savnede 18-åringen falt over bord fra «Arctic Swan» tidlig i ettermiddag. Arkivfoto: HARALD M. VALDERHAUGVis mer

Norsk 18-åring fryktes omkommet i Nordsjøen

- Ingen har sett noe etter at vi fant en sko i vannet klokka 14, sier kystvakten. Leteaksjonen trappes ned i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Håpet om å finne en 18 år gammel fisker fra Ålesund i live svinner, etter at han nå har vært savnet i Nordsjøen i over sju timer.

Gutten hadde ikke på seg redningsvest eller noen form for overlevelsesdrakt på seg da han falt over bord, opplyser redningsledelsen på Shetland til Dagbladet.no.

 Etter at letemannskapene fant en sko i vannet som trolig tilhørte savnede, halvannen time etter han forsvant, har ingen sett spor etter nordmannen.

Har søkt i 36 kvadratkilometer
To helikoptre og 18  sivile fartøyer ble satt inn i letingen etter at 18-åringen i 12.30-tida falt over bord fra den norske fabrikktråleren «Arctic Swan» utenfor Shetland. Den massive leteaksjonen blir i kveld trappet ned.

- På grunn av mørket er begge helikoptrene nå sendt hjem. Noen av fiskefartøyene fortsetter søket, men trolig vil ikke leteaksjonen bli gjenopptatt i morgen, vi har lett i et stort område, sier vakthavende offiser David Phillips ved operasjonssentralen til kystvakten på Shetland til Dagbladet.no i 19.15-tida.

Han opplyser at leteradiusen stadig har blitt utvidet gjennom dagen, og før nedtrappingen foregikk leteaksjonen i et 36 kvadratkilometer stort område.

- Statusen er at han ikke er funnet. Det har ikke blitt gjort noen observasjoner etter at det ble funnet en sko flytende i vannet i 14-tida, konstaterer Phillips.

«Arctic Swan» er blant fartøyene som vil fortsette søket i kveld, men da uten helikopterstøtte. Værforholdene i Nordsjøen, som ble verre i kveld, vanskeliggjør også søket.

— Det er grovere sjø nå enn det var tidligere. Da blir det vanskelig. Med mørket i tillegg, blir det veldig vanskelig å identifisere noe man ser flytende i sjøen, sier soperasjonsleder Audun Vartdal ved Sunnmøre politidistrikt til NT.
Familien varslet
Den savnede 18-åringens familie ble  varslet om ulykken i ettermiddag, ifølge Bt.no.

Norske myndigheter har ikke deltat i selve leteaksjonen.

- Vi ble varslet av en norsk fiskebåt som befant seg nordøst for Shetland om at en person har falt over bord, men båten befant seg på den britiske siden av Nordsjøen så dette håndteres av Hovedredningssentralen på Shetland, opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Dagbladet.no har i kveld forsøkt å komme i kontakt med eierne av «Arctic Swan», så langt uten hell.