SKULLE OM BORD: Etter det Dagbladet kjenner til, ble mannen pågrepet i det han skulle om bord et SAS-fly fra Landvetter flyplass i Göteborg. Flyet skulle til København. Arkivfoto: NTB Scanpix
SKULLE OM BORD: Etter det Dagbladet kjenner til, ble mannen pågrepet i det han skulle om bord et SAS-fly fra Landvetter flyplass i Göteborg. Flyet skulle til København. Arkivfoto: NTB ScanpixVis mer

Norsk 18-åring pågrepet og terrorsiktet av PST

Ble pågrepet på vei ombord i et fly i Göteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk statsborger ble i går pågrepet av svensk sikkerhetstjeneste, mistenkt for å prøve å tilslutte seg en terrororganisasjon i Syria. 18-åringen ble pågrepet og siktet etter en henvendelse fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

- PST har med bistand fra svensk politi pågrepet en norsk 18 år gammel mann i Göteborg. Mannen er siktet for overtredelse av Straffelovens §147 d, for å ha forsøkt å tilslutte seg terrororganisasjonen ISIL, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

- Er utlevert 18-åringen ble tidligere i dag utlevert fra Sverige til Norge.

- Mannen vil bli fremstilt for vartektsfengsling i Oslo tingrett i morgen, opplyser Bernsen.

Brudd på paragrafen kan straffes med seks års fengsel hvis man danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon.

PST skal også ha slått til mot flere ulike adresser i Oslo og tatt beslag i pcer, harddisker og dokumenter.

Skulle om bord Paragrafen ble for første gang prøvd i forbindelse med den historiske Syria-saken, hvor tre nordmenn ble dømt til fengsel for i inntil fire år og ni måneder for tilknytning til ekstremistgruppa IS.

Det var første gang en norsk rett dømte noen for å ha vært med i en terrororganisasjon.    

Nordmannen ble pågrepet på flyplassen i Göteborg, etter hva Dagbladet erfarer i det han skulle gå om bord i et fly til København.

Avviser terror-kobling 18-åringen har oppnevnt John Christian Elden som sin forsvarer.

- Han har forklart at han ikke skulle tilslutte seg noen terrorgruppe. Hva han skulle, ønsker jeg ikke å kommentere, sier Elden til Dagbladet.

Mannen befinner seg nå i Norge, hvor han blant annet har samtaler med forsvarer.

Ikke tidligere straffet
Etter hva Dagbladet er kjent med, er 18-åringen ikke tidligere straffedømt.

Til tross for sin unge aldre skal den antatt radikaliserte 18-åringen ha vært i myndighetenes søkelys en tid, og det er gjennomført etterforskningsskritt flere steder i Norge i forbindelse med pågripelsen.

Mannen skal ha hatt kontakt med kjente norske islamister i løpet av reiseforberedelsene, ifølge Dagbladets kilder.