Norsk 67-åring tatt med kokain

Mannen ble stoppet på flyplassen. I kofferten fant politiet mer enn bare klær.

TATT: Den norske mannen ble pågrepet i Peru fredag i forrige uke. I kofferten skal han ha hatt flere kilo kokain. Foto: Politiet
TATT: Den norske mannen ble pågrepet i Peru fredag i forrige uke. I kofferten skal han ha hatt flere kilo kokain. Foto: PolitietVis mer

En 67 år gammel norsk mann er pågrepet i Peru, mistenkt for narkotikasmugling. Pågripelsen fant ifølge lokale medier sted i slutten av forrige uke. Mannen skulle da fly mellom to destinasjoner i landet. På flyplassen ble det imidlertid full stopp.

Det skal ha vært mannens mistenksomme oppførsel som gjorde at han ble tatt til side i sikkerhetskontrollen. Derfra gikk ferden videre til narkotikapolitiets undersøkelser ved flyplassen.

Under kontrollen ble mannens bagasje rutinemessig kontrollert. Politiet merket seg raskt at kofferten nordmannen hadde med seg, framsto som endret på. Lokale medier skriver at både sømmer og polstring vakte mistanke. I tillegg ble det avdekket ark av aluminium som inneholdt et mørkt pulver.

Spesialetterforskning

Analyser av pulveret gjorde utslag på narkotikapolitiets tester. Det viste seg at nordmannens koffert skal ha inneholdt drøye 4,3 kilo kokain.

Ved nærmere undersøkelser skal det ha vist seg at hele kofferten var nøye konstruert for å frakte skjult innhold. Den mistenkte mannen etterforskes ifølge lokale medier nå av Perus spesialpoliti innen narkotikasmugling.

Ifølge NRK er Utenriksdepartementet kjent med at nordmannen er arrestert. Pressetalsperson i departementet, Per Wiggen, sier at 67-åringen vil bli tilbudt konsulær bistand av den aktuelle ambassaden.

- Dette i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, sier Wiggen til kanalen.

Ikke første gang

Peru har i en årrekke vært blant landene hvor det produseres mest kokain. I 2011 gikk landet forbi Colombia, og ble med det verdens største produsent av koka-planter. Det er anslått at det årlig produseres flere hundre tonn av rusmiddelet i landet.

67-åringen som nå er pågrepet, er heller ikke den første nordmannen som blir arrestert i Peru på grunn av kokainsmugling. I mai 2010 ble ei norsk kvinne stoppet på flyplassen Jorge Chavez i Lima, hovedstaden i Peru. Måneden etter pågrep politiet en norsk kvinne til på den samme flyplassen.

Impregnert i henholdsvis jakka og veska hadde de to med seg over tre kilo kokain hver. De to kvinnene, som den gang var 25 og 33 år gamle, var begge på vei hjem til Norge da de ble tatt.