IKKE MERKET:  Hestekjøtt er funnet i frosne varer som er merket med storfekjøtt flere steder i Europa. Nå melder Mattilsynet om at slike varer også kan være sendt til Norge. Bildet viser kjøttdeig, som i dag ble sendt til analyse i et labriatorie i byen Krefeld i North Rhine-Westphalia i Tyskland.  Foto: Ina Fassbender / REUTERS / NTB Scanpix
IKKE MERKET: Hestekjøtt er funnet i frosne varer som er merket med storfekjøtt flere steder i Europa. Nå melder Mattilsynet om at slike varer også kan være sendt til Norge. Bildet viser kjøttdeig, som i dag ble sendt til analyse i et labriatorie i byen Krefeld i North Rhine-Westphalia i Tyskland. Foto: Ina Fassbender / REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Norsk advarsel: Ikke spis frossenlasagne kjøpt de siste seks månedene

Mattilsynet ber forbrukere om å levere tilbake frossenlasagne fra Findus og First Price.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i kveld ble det kjent at kjøtt i norske frossenprodukter  inneholder hestekjøtt, og ikke storfekjøtt, som det står opplyst på varen.

Nå advarer Mattilsynet forbrukere mot å spise frossenlasagne. Til tross for at disse varer fra merkene Findus og First Price nå er trukket fra norske butikkhyller, er det fare for at lasagne kjøpt helt siden 1. august i fjor kan inneholde hestekjøtt.

- Dersom folk har lasagne som er kjøpt det siste halvåret i fryseboksen anbefaler vi å kaste det eller leverer det tilbake til butikken, sier Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet til Dagbladet.

- Ikke akutt forgiftning Findus' og First Price sin franske leverandør av frossenlasagne, Comigel, hevder nå at deres produkter produsert før august i fjor, er trygge. Findus Norge har bare solgt lasagne produsert før 1. august, ifølge selskapet. Ingen vet hvorfor og hvordan Comigel ulovlig har hestekjøtt i sine produkter.

Mattilsynet går ikke god at noe av kjøttet er hestefritt, til tross for at det er produsert før 1. august.

- Vi kan ikke være 100 prosent sikre, sier Edvartsen.

Lasagnen kan være skadelig for mennesker dersom det smertestillende medikamentet for hester, phenylbutazone, finnes i hestekjøttet. 

- Det er ikke snakk om akutt forgiftning, men det er snakk om langtidsvirkninger, sier Edvartsen.

Sansynligvis ulovlig slakt Problemet med disse varene er at kjøttet ikke er sporbart, forklarer seksjonssjefen. Hun anslår at det er «stor sannsynlighet» for at disse hestene er slaktet uten kontroll og ikke i henhold satte krav.

- Når de har svindlet på ett området har vi ikke tillit til andre krav. Vi vet ingenting om hestene, historien deres og hva slags behandling de har fått. Vi vet ikke om de er slaktet på et godkjent anlegg eller om det er gjort utenom alle kontrollregimer. Vi vet ingenting om hvordan kjøttet er produsert, oppbevart eller transportert.

Mattilsynet har ingen oversikt over omfanget av salg av disse produktene, eller hvor mange som kan ha spist lasange med hestekjøtt siden august i fjor.

- Volumene kjenner vi ikke til, men vi vil spørre etter generelle oversikter. I denne fasen er det viktigst å stoppe de eventuelle varene.

Edvardsen mener Findus har opptrådt i henhold til deres forventninger.

- Vi har vært i kontakt med Findus som sier de ikke har mottatt varer etter den datoen Comigel har sendt som grensedato. De sier de ikke har tillit til Comigel og valgte å trekke sine varer. Det opplever vi som betryggende.

Hest billigere enn storfe Svindel og fusk med matvarer er et økende problem, som for Mattilsynet er utfordrende og komplekst å jobbe med. Ifølge Edvardsen er hestekjøtt billigere å produsere enn storfe.

ADVARER:  Mattilsynet og seksjonssjef for animalsk mat, Randi Edvardsen, advarer forbrukere mot å spise frossenlasagne fra Findus og First Price. Foto: Mattilsynet
ADVARER: Mattilsynet og seksjonssjef for animalsk mat, Randi Edvardsen, advarer forbrukere mot å spise frossenlasagne fra Findus og First Price. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Hestekjøtt er generelt noe billigere å produsere. Men poenget er at ulovlig produsert kjøtt uansett vil kunne selges billigere fordi man da har unngått mange krav til produksjon. Det er økonomiske hensyn som ligger bak at noen aktører svindler på denne måten, sier hun.

NorgesGruppen er produsent av sin egen First Price Lasagne, som de trakk fra butikkene i forrige uke. NorgesGruppen består blant annet av kjeder som SPAR, Joker, Kiwi, Meny og Ultra.

- Vi har primært vår egen First Price lasagne som vi tar 100 prosent ansvar for, og trakk fra butikkene med en gang vi ble kalr over denne saken, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland.

Kan få pengene igjen - Det er snakk om et ganske lite produkt, vi trakk bare 7000 til 8000 forbrukerpakninger fra butikkene. Likevel er det alvorlig, vi ønsker at forbrukerne skal være trygge på våre varer.

NorgesGruppen har nå sendt produktene til analyse.

- Det vil ikke komme ny lasagne ut i våre butikker før vi er 100 prosent sikre og sporet råstoffet i produktet.

Dersom en kunde har First Price Lasagne i fryseren, har Søyland denne meldingen:

- Hvis forbrukere har First price lasagne i fryseren er de hjertelig velkommen til å levere produktene tilbake og få pengene igjen, det er det ingen tvil om.

TRUKKET VARENE:  Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, forteller at forbrukerne er hjertelig velkomne til å levere lasagnen tilbake og få pengene tilbake. Foto: Norgesgruppen
TRUKKET VARENE: Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, forteller at forbrukerne er hjertelig velkomne til å levere lasagnen tilbake og få pengene tilbake. Foto: Norgesgruppen Vis mer