Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk advokat forsvarer Radovan Karadzic

Jan Heftye Blehr med i forsvarergruppen.

VETERAN: Jan Heftye Blehr (69) tror man bør være litt robust for å forsvare den bosnisk-serbiske lederen. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
VETERAN: Jan Heftye Blehr (69) tror man bør være litt robust for å forsvare den bosnisk-serbiske lederen. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den norske advokaten Jan Heftye Blehr er med i forsvarergruppen som skal bistå den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic når rettssaken trolig begynner om kort tid.

- I min alder har jeg vel fått de venner og uvenner jeg skal ha, sier Blehr (69) til NTB på spørsmål om det kan være en belastning å delta i forsvaret av den folkemordtiltalte Karadzic.

- Men man skal kanskje være litt robust, tilføyer han.

Foreløpig har han truffet Karadzic én gang, da i form av et cirka to timer langt møte i fengselet i Haag der Karadzic sitter i varetekt.

Blehr har en omfattende internasjonal virksomhet bak seg og har en stund figurert på listen over forsvarere som Den internasjonale straffedomstolen ICC opererer med.

Ikke helt alene

- Han forsvarer seg selv, men realiteten er at han har et team av advokater bak seg, sier Blehr om Karadzics planlagte forsvar.

Den amerikanske advokaten Peter Robinson leder gruppen av advokater sammen med en opprinnelig serbisk advokat bosatt i Nederland og et par assistenter. I tillegg kommer et par advokater i Beograd, en dansk advokat og et par nederlandske og britiske jurister, i tillegg til ham selv, opplyser Blehr.

Rettssaken mot Karadzic er foreløpig fastsatt til å begynne i Haag 21. oktober ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, forkortet ICTY (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia).

Karadzic ble pågrepet av serbiske myndigheter i juli 2008 etter å ha vært på flukt i 15 år og levd i dekning i Beograd mesteparten av tiden.

Han er tiltalt på elleve punkter for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Karadzic insisterer i likhet med Serbias tidligere president, avdøde Slobodan Milosevic, på å forsvare seg selv.

Rådgivere

Fordi Karadzic skal opptre som sin egen forsvarer i retten, får advokatene offisielt bare tituleres som «rådgivere».

De får ikke adgang til selve rettssalen mens retten er i møte, men må følge saken fra publikumsgalleriet. De har tilgang til Karadzic i pausene, men må ellers gi sine råd når de møter den tiltalte i fengselet.

Hva synes han om at Karadzic legger opp til et i stor grad politisk forsvar?

- Det er forståelig. Men når det er sagt, må det tilføyes at det er utilstrekkelig. Vår oppgave er å gå inn i jussen, se på bevisverdien i det som legges fram og hva som faktisk er gjort.

Utfordrende

Advokat Blehr understreker både det store sakskomplekset han må skaffe seg oversikt over og det omfattende juridiske regelverket. Det framlagte bevismaterialet omfatter så langt rundt 1 million sider dokumenter, og saken er beregnet å kunne ta opp mot tre år.

- Absolutt en utfordring, konkluderer han.

Han tror ikke han ble spurt om å delta i gruppen av advokater fordi han er norsk, at Karadzic kan ha hatt forventninger om å finne en spesielt vennlig holdning fra norsk side.

- Det er et relevant spørsmål. Han er opptatt av norsk litteratur, spesielt Hamsun. Men vi var flere kandidater til jobben. Jeg tror de mente jeg var best kvalifisert, sier Blehr.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling