Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk-afghanere tror på fred

Afghanske flyktninger i Norge tør endelig tro på fred, og på et snarlig gjensyn med fedrelandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Aminullah Sirat har det vært bevegede dager mens afghanske politikere har forhandlet om en overgangsregjering i Bonn i Tyskland. Hans far Abdul Sattar Sirat har vært leder for delegasjonen til eks-kong Zahir Shah, og Aminullah har flere ganger sett sin far på CNN.

- Men jeg har ikke snakket med ham på sju dager, sier Aminullah til NTB.

Faren var eks-kongens kandidat som leder for overgangsregjeringen, men gikk med på å vike plassen for Hamid Karzai, som representerer den største folkegruppen pashtunerne. Sirat-familien tilhører den tadsjikiske folkegruppen. Faren får likevel en plass i overgangsregjeringen.

- Men han har tidligere vært justisminister i to perioder, og har ikke noe ønske om å bli en stor mann, sier Aminullah.

Han støtter fullt ut Karzai som regjeringssjef, selv om Karzai er fra en annen folkegruppe enn familien Sirat.

- Jeg gleder meg over den nye regjeringen. Resultatet ble som vi ønsket, en regjering uten Taliban, uten fundamentalister, sier Aminullah.

Han tror ikke seierherrene vil begynne å slåss innbyrdes, slik det har vært spådd. Han er like overbevist om at Talibans dager er talte.

- Vi tenker ikke lenger på Taliban, de har mistet makten, sier han.

Familien hadde et stort hus i hovedstaden Kabul, men det er det ikke noe igjen av etter mange års krig. De må begynne på bar bakke.

Sirat flyktet fra Afghanistan for 21 år siden. Nå er han 40, og har bodd i Norge siden 1987, på Skjetten i Akershus. Han har vært arbeidsledig en periode, og deltar nå på et prosjekt i regi av A-etat for å styrke mulighetene til å få jobb.

Aminullah vil snarest mulig reise tilbake til Afghanistan. Men han velger å se an utviklingen i enda noen måneder før han reiser. Han har snakket med flere andre afghanere som har bodd lenge i Norge, som også vil vende tilbake så snart anledningen byr seg. Det skal være vel 4.000 afghanere i Norge.

(NTB)

Hele Norges coronakart