Norsk agent kledde seg ut som Treholt i KGB-møte

Da Arne Treholt ble avslørt som spion, sendte norske myndigheter en Treholt-dobbeltgjenger til Wien for å møte KGB-kontakten Gennadij Titov, med et tilbud om 500.000 dollar og bosted i Australia, Canada eller USA for å hoppe av.

MØTE I WIEN: Arne Treholt (t.v.) i møte med Gennadij Titov (midten) Aleksandr Lopatin i Wien i august 1983. 20. januar året etter skulle de møtes i Wien igjen. Men da var Treholt arrestert, og norske sikkerhetsmyndigheter sendte en Treholt-dobbeltgjenger for å lokke Titov i en felle. Foto: PST/ SCANPIX
MØTE I WIEN: Arne Treholt (t.v.) i møte med Gennadij Titov (midten) Aleksandr Lopatin i Wien i august 1983. 20. januar året etter skulle de møtes i Wien igjen. Men da var Treholt arrestert, og norske sikkerhetsmyndigheter sendte en Treholt-dobbeltgjenger for å lokke Titov i en felle. Foto: PST/ SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i dokumenter fra den britiske etteretningstjenesten MI6, som Dagbladet har fått tilgang til hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Dokumentene har aldri tidligere vært kjent for offentligheten.

20. januar 1984 ble Arne Treholt arrestert, siktet for spionasje for Sovjet. Samme dag ventet hans KGB-kontakt, Gennadij Titov, på ham i Wien, der de hadde avtale om å møtes.

Men norske myndigheter hadde forberedt en felle for KGB-offiseren. Med Treholt under kontroll, reiste en norsk agent, utkledd som Arne Treholt, til Wien for å møte Titov.

500.000 dollar Ifølge dokumentene fra MI6 fungerte forkledningen så godt at Titov først trodde at det var Arne Treholt som sto på møtestedet:

«Titov møtte opp på det avtalte møtestedet, og fant en person han trodde var Treholt, som stod der og ventet på ham. Titov hevder at nordmennene må ha funnet Treholts dobbeltgjenger, og gjort så han liknet på agenten (...) Titov som så at «Treholt» ikke gjenkjente ham umiddelbart, nølte, og tok nordmannen nærmere i øyensyn, og så på øynene hans at det var en annen person. På dette tidspunktet kom dobbeltgjengeren fram til ham, og sa: «Mr. Titov. Vi vil gjerne snakke med deg».»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer