Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Liv laga på Mars?

Norsk alge har overlevd 450 dager i verdensrommet

Kan si noe om menneskets framtid på Mars.

SMÅ RØR FULLE AV BAKTERIER: De små rørene hang fast i romstasjonen i et år og tre måneder. Foto: ESA/ROSCOSMOS
SMÅ RØR FULLE AV BAKTERIER: De små rørene hang fast i romstasjonen i et år og tre måneder. Foto: ESA/ROSCOSMOS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere alger og bakterier skapt av fotosyntesen på Svalbard har overlevd 450 dager i verdensrommet, skriver magasinet Quartz.

Algene og bakteriene ble valgt av tyske forskere på grunn av sin levedyktighet i ekstrem kulde, før de ble tatt med ut i verdensrommet og hengt fast utenpå den internasjonale romstasjonen (ISS), som går i bane rundt jorda.

Stråling, kulde og varme

Der skal de hundre-og-noen algene ha overlevd svingende temperaturer på mellom 20 minusgrader og nærmere 50 plussgrader, mens de hang fast til romstasjonen.

De ble også utsatt for en betydelig mengde UV- og kosmisk stråling.

Det var både sopp, alger, mose og lav, som ble festet utenfor den bemannede romstasjonen. Også alger fra Antarktika var med. Etter 450 dager ble laben sendt tilbake til jorda.

Da begynte de å spire - alle sammen bortsett fra én, skriver Quartz.

Saken fortsetter under videoen.

Richard Branson mener vi definitivt må belage oss på å kolonisere andre planeter. Han er mannen bak blant annet Virgin Galactic, som i utgangspunktet har planer om å sende turister ut i verdensrommet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer Vis mer

Studien - Biology and Mars Experiment (BIOMEX) - er en del av arbeidet i å finne ut hvorvidt det en dag vil være mulig å leve på Mars. Så lenge en ikke kan dyrke mat der oppe, er det enn så lenge umulig å overleve der.

Det er heller ikke mulig å kolonisere den, slik blant andre milliardær Sir Richard Branson - som har opprettet et eget flyselskap for å fly folk på ferie til Mars - er sikker på at en dag blir mulig.

- Forskerne forsøker med alger fordi de ikke trenger ekstra vann og oksygen, sier førsteamanuensis ved senter for Jordens utvikling og dynamikk, Stephanie Werner ved Uio.

- Hvorfor benytter de seg av alger fra nettopp Svalbard? spør Dagbladet.

- Det er fordi de er vant til å overleve i ekstreme værforhold i iskalde landskap. Men utfordringen vi være å få til å lage noe som klarer å vokse uten tyngdekraften og som vi tåler å spise uten å bli forgiftet, sier hun.

Kilde til protein

Om hvorfor bakteriene bare hang fast i den svevende romstasjonen, og ikke ble sendt direkte til Mars, sier Werner følgende:

- Det er ikke lov å sende bakterier til Mars. De kunne ødelagt for miljøet der oppe, i verste fall.

Kunne man omsider dyrket alger på Mars, hadde man hatt en god kilde til både protein og oksygen, skriver Quartz, som skriver at forskerne nå går gjennom resultatene fra studien.

STORE PLANER: Richard Branson mener vi må belage oss på å en dag måtte kolonisere andre planeter. Han er mannen bak blant annet Virgin Galactic, som har som plan å sende turister til Mars. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer Vis mer
MARSFERD: For å promotere Matt Damon-filmen «The Martian» fikk filmskaperne vitenskapsguru og programleder for «Kosmos» og «Startalk», Neil deGrasse Tyson, til å forklare bakgrunnen for marsferden filmen handler om. Video: Video: ARES:live Vis mer Vis mer
VAR VANNPLANET: Se hvordan Mars ser ut med havmengder på nivå med vårt eget Polhav. Ifølge en fersk NASA-studie publisert i Science skal vannet ha vært på Mars over en lengre periode en først antatt. Video: NASA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling