Norsk ambassade hos Fidel

For første gang siden 1966 skal Norge åpne ambassade i Havanna på Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åpningen skjer 15. juni, da diplomaten Johan Vibe blir Norges charge d'affaires i nye kontorer i Cubas hovedstad. Kontoret vil få status som fullverdig ambassade. Stortinget stengte den norske ambassaden i 1966, som et resultat av den kalde krigen.

- Tiden er overmoden for at også USA revurderer sin politikk overfor Cuba, sier lederen av Stortingets utenrikskomité, Einar Steensnæs (KrF) til Klassekampen. Han legger til at mye gjenstår på Cuba hva demokrati og menneskerettigheter angår, men at Norge vil oppnå en tettere og bedre dialog med det cubanske samfunnet ved å opprette en egen utenriksstasjon på øya.

Steensnæs sier han ikke har registrert store uenigheter om saken i Stortinget.

SVs Hallgeir Langeland slår fast at den nye ambassaden er et konkret resultat av et linjeskifte i Arbeiderpartiet:

- De tidligere budsjettargumentene var feighet, for å tekkes USA, sier Langeland, som nylig foreslo Cubas leder, Fidel Castro, som kandidat til Nobels fredspris.

Det tynnes nå ut i rekkene over stater som vil opprettholde utestengingen av det kommunistiske Cuba fra verdenshandelen. Da FNs generalforsamling i fjor stemte over om man ville ha normale forbindelser med Cuba, var det bare USA og Israel som stemte imot.

Den politiske ledelsen Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse i saken.

BLIR NORGES-VENN: Norge knytter tettere bånd til Cubas ubestridte leder og diktator Fidel Castro. Her med et sovjetisk automatgevær på 40-årsmarkeringen i Havanna for proklamasjonen av sosialismen på Cuba, 16. april i år.Foto: SCANPIX