FÅR KRITIKK:Den norske ambassadøren til Thailand, Katja Christina Nordgaard, holder tale under åpningen av den felles dansk-norske ambassadekontoret i Yangon i november 2012, foran daværende statsminister Jens Stoltenberg og den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt. Hun skal ha vært svært sentral i å skaffe Telenor lisenser i Myanmar verdt store summer. Nå er hun blitt Telenor-direktør. Foto: Utenriksdepartementet
FÅR KRITIKK:Den norske ambassadøren til Thailand, Katja Christina Nordgaard, holder tale under åpningen av den felles dansk-norske ambassadekontoret i Yangon i november 2012, foran daværende statsminister Jens Stoltenberg og den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt. Hun skal ha vært svært sentral i å skaffe Telenor lisenser i Myanmar verdt store summer. Nå er hun blitt Telenor-direktør. Foto: UtenriksdepartementetVis mer

Norsk ambassadør hjalp Telenor inn i Myanmar. Så ble hun Telenor-direktør

Nå kommer kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske ambassadøren i Thailand, Katja Christina Nordgaard, er ansatt som ny direktør i Telenor.

Nå reagerer flere på ansettelsen ettersom hun bidro til at Telenor fikk lisens i Myanmar.

Nordgaard ble tidligere denne måneden ansatt som konserndirektør i Telenor med ansvar for myndighetskontakt i 13 land, blant dem Myanmar. Hun tiltrer stillingen i august.

Ifølge Aftenposten skal Nordgaard ha spilt en viktig rolle som døråpner for Telenor i Myanmar i forbindelse med utbygging av landsomfattende telekomtjenester.

- I en situasjon der dette oppfattes som om hun nå premieres i Norge for sin gode innsats for Telenor i Myanmar, så er det ikke så bra, sier seniorforsker Halvard Leira ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Nordgaard, som var ansvarlig for Myanmar inntil landet fikk egen norsk ambassade i oktober i fjor, møtte i 2012 Hla Myint Oo, leder for utenrikskomiteen i underhuset i nasjonalforsamlingen i Myanmar, ifølge avisen The Irrawaddy.

På møtet deltok også representanter for Telenor og Statoil.

Også Audun Aagre, som leder Den norske Burmakomité, er kritisk til overgangen.

- Nordgaard var svært sentral i å skaffe Telenor lisenser verdt store summer i Myanmar i sin tid som ambassadør, og har en høy stjerne hos burmesiske myndigheter. Når hun kort tid etter får en toppjobb i Telenor, er det forståelig at mange i Myanmar stiller spørsmål ved Norges motiver, sier han.

Utenriksdepartementet sier i en kommentar at ansettelsen av Nordgaard i Telenor er uproblematisk.

(NTB)