Norsk ambassadør kalt inn på teppet hos kinesisk UD

Refset Norge for fredsprisen.

FEIRER:  Tilhengere av Liu Xiaobo holder opp plakater med påskriften "Vi feirer at Liu Xiaobo har vunnet Nobels fredspris" i en park i Beijing. Kinesiske myndigheter er ikke like glade og har kalt den norske ambassadøren inn på teppet. Foto: Scanpix
FEIRER: Tilhengere av Liu Xiaobo holder opp plakater med påskriften "Vi feirer at Liu Xiaobo har vunnet Nobels fredspris" i en park i Beijing. Kinesiske myndigheter er ikke like glade og har kalt den norske ambassadøren inn på teppet. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Etter at det ble kjent at Liu Xiaobo får tildelt Nobels fredspris, ble Norges ambassadør i Kina kalt inn på teppet av det kinesiske utenriksministeriet, melder VG Nett.

- De kalte ham inn for å uttrykke sin protest mot dagens nobelpris-utdeling. De sa de var uenig i beslutningen, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Det var ambassadør Svein O. Sæther som mottok protesten fra kineserne.

- Vår ambassadør understreket igjen at Nobelkomiteen er uavhengig, og at Norge er opptatt av at det gode bilaterale med Kina skal fortsette, sier Imerslund.

Snakket ikke frihandel Budskapet fra Kina vil bli viderebragt til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Støre og Jens Stoltenberg hyllet beslutningen tidligere i dag og uttalte at han «inngår blant de verdige» i rekken av dem som har fått Nobels fredspris.

Ifølge Imerslund var ikke forhandlingene om en en eventuelle frihandelsavtale mellom Norge og Kina tema på møtet i dag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa til Dagbladet tidligere i dag at Kina må ta ansvaret dersom de nå ønsker å legge handelsavtalen på is.

- Det må Kina ta ansvar for. Jeg har også sett meldingen, men dette får vi vel høre mer om i de timene som kommer og da får vi vurdere det. Norge har et langsiktig forhold til Kina, vi diskuterer områder der vi er enige og uenige. Vi har ingen planer om å endre på det, sier Jonas Gahr Støre, og presiserer igjen at Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter.

- Trolig bekymra Professor ved PRIO, Stein Tønnessen, sa til Dagbladet tidligere i dag at UD trolig er bekymret.

- Det er ingen tvil om at Utenriksdepartementet er bekymret, sa Tønnessen.

- Kina har fått forklart mange ganger at Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter, slik at en reaksjon overfor Norge ikke er på sin plass. De har mulighet til å reagere med modenhet og nøye seg med å uttrykke sitt syn i en uttalelse. Hvis de gjør det, kommer de til å få respekt internasjonalt, mens en overreaksjon vil bli noe de vil komme til å skamme seg over i framtiden, sa Tønnessen.