KRIGSHERJET: Kirkens Nødhjelp frykter at norsk ammunisjon kan være i bruk i krigen i Kongo, og krevere strengere regler for ammunisjonseksport. Denne soldaten er bare ett av mange barn som deltar i krigen i Kongo. Foto: REUTERS/SCANPIX
KRIGSHERJET: Kirkens Nødhjelp frykter at norsk ammunisjon kan være i bruk i krigen i Kongo, og krevere strengere regler for ammunisjonseksport. Denne soldaten er bare ett av mange barn som deltar i krigen i Kongo. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Norsk ammunisjon kan havne i Kongo

Kirkens nødhjelp frykter at norske kuler brukes i krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er på høy tid å innføre krav om sluttbrukererklæring ved eksport til alle land, sier Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.

Norge er verdens sjuende største våpeneksportør, og målt etter folketall er vi desidert størst.

Nå ønsker utenrikskomiteen bedre merking av norsk ammunisjon.

Ikke underlagt norsk lov
Norske Nammo, som staten eier halvparten av, er en av verdens største produsenter av håndvåpenammunisjon. De produserer ammunisjon i hovedsak i Norge, men også i Sverige, Finland, Tyskland og USA. All produksjon i Norge er underlagt Utenriksdepartementets eksportkontroll, og 30 land er nektet eksportlisens. Dette skal forhindre at norske kuler brukes i krig.

Men ammunisjonen som produseres i utlandet er kun underlagt produksjonslandets lover - ikke norsk lov. Dette frykter Kirkens Nødhjelp kan føre norsk ammunisjon på avveie. Tyskland er nemlig et av produksjonslandene til Nammo - og har eksportert våpen til Kongo.

Tysk ammunisjon i Kongo
Ifølge en rapport fra Kirkens Nødhjelp finnes det eksempler på at håndvåpenammunisjon har blitt eksportert til Kongo fra både Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Hellas og USA. I 2005 ble opprørere i Øst-Kongo identifisert med gresk ammunisjon. Både Tyskland og USA produserer ammunisjon for norske Nammo. I tillegg eksporterer vi ammunisjon til de andre landene.

- Krav om sluttbrukererklæring til disse landene kunne bidratt til å dempe risikoen for norskproduserte kuler blir brukt i Kongo-konflikten, sier Anne Kristin Sydnes.

Norge har i dag sluttbrukererklæring med alle land utenfor NATO, og også med blant andre Tsjekkia og Slovakia. Dette innebærer at kjøperlandet forplikter seg til ikke å videreselge norsk ammunisjon.

- Det er ikke noe krav om sluttbrukererklæring innad i NATO, men de fleste NATO-land gir det likevel, sier kommunikasjonssjef i Nammo, Sissel Solum til Dagbladet.

- Aldri opplevd videresalg
Hun understreker at både Tyskland og Hellas er svært små marked for Norge.

- Den ammunisjonen vi produserer i Tyskland er sport- og jaktammunisjon. Tyskland er dessuten en svært stor våpenprodusent selv, så sjansen for at de videreselger norsk ammunisjon er svært liten. Vi har aldri hørt at noen har videreført vår ammunisjon, sier Solum.

- Men det kan skje?

- Jeg mener at det ikke kan skje. Vi har svært strenge regler å forholde oss til, sier Solum.

Kirkens Nødhjelp mener likevel at vi ikke har gode nok garantier for at norsk ammunisjon ikke brukes i krig.

- Militær håndvåpenammunisjon av samme type som Nammo produserer er svært utbredt i afrikanske konflikter, sier kommunikasjonsrådgiver Jens Aas-Hansen.

Krever strengere regler
Dagbladet.no har tidligere skrevet at SVs Bjørn Jacobsen, som sitter i forsvarskomiteen, mener Norge framstår mer som en krigsprofitør enn en fredsnasjon så lange ingen kan garantere at norsk ammunisjon ikke brukes i krig.

Han mener vi trenger strengere regler for både merking og sporbarhet, og at all Nammo-produksjon må underlegges norsk lov.

- Dette er et politisk spørsmål, sier Sissel Solum i Nammo.

I en fersk innstilling fra utenrikskomiteen til Stortinget går de inn for strengere regler. Her heter det:

«Komiteen ber Regjeringen vurdere innføring av regler for merking av ammunisjon slik at denne blir lettere å spore, og ber om at man kommer tilbake til Stortinget med dette på egnet måte. Komiteen oppfordrer videre Regjeringen til å arbeide for bindende internasjonale regler som gjør det mulig å spore håndvåpen tilbake til selger.»

- Norsk lov gjelder ikke for Nammo-fabrikker i andre land. Derfor bør næringsminister Sylvia Brustad sørge for at selskaper som Nammo innfører strengere etiske retningslinjer. Dagens retningslinjer er ikke gode nok, sier Anne Kristin Sydnes.

KREVER STRENGERE REGLER: Utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Anne Kristin Sydnes.
KREVER STRENGERE REGLER: Utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Anne Kristin Sydnes. Vis mer