Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk app-boom i Berlin

Norske IT-gründere flokker seg i Berlin. Noen av dem er i ferd med å få internasjonalt gjennombrudd med appene sine.

GRÜNDER: Espen Systad er en av de norske IT-gründerne som virkelig får det til i Berlin — og som håper at flere kommer etter til den tyske hovedstaden.  Den utvidede vekkerklokke-appet «capsule.fm» hans er allerede i ferd med å bli en av de digre suksessene. Foto:Asbjørn Svarstad
GRÜNDER: Espen Systad er en av de norske IT-gründerne som virkelig får det til i Berlin — og som håper at flere kommer etter til den tyske hovedstaden. Den utvidede vekkerklokke-appet «capsule.fm» hans er allerede i ferd med å bli en av de digre suksessene. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): - Dette er rett og slett en herlig måte å bli vekket på, skryter Espen Systad:

- Personlig, må jeg gjenta prosedyren tre ganger hver morgen - bare for å bli vekket av en behagelig stemme, som forteller hvordan været er der jeg befinner meg, hva som har skjedd i løpet av natta og kanskje også hvilke avtaler jeg har i løpet av dagen. Etterpå følger et utvalg av min favorittmusikk.

Drømmer om USA
Det er snakk om «capsule.fm», som kom på markedet i fjor og senere har tatt helt av.

Akkurat nå om dagen er Systad og folkene hans på springbrettet med en ny og utvidet versjon. 

- Berlin er de siste årene blitt en smeltedigel for unge nordmenn med gode ideer. Her er det fortsatt mulig å spise og bo billig, samtidig som de treffer kolleger som har erfaring, og som kan gi livsviktige tips om hvordan de bør opptre og hva som er lurt å satse på. Norge er bra som testmarked, men alt for lite. De som greier å komme seg inn på det tyske digitalmarkedet, har passert en milepæl.  Gjennombrudd i USA står selvsagt høyt på manges ønskeliste, forteller Espen Systad.

Norsk miljø
Han befinner i et nakent kjemperom i et nedlagt postkontor i berlinbydelen Kreutzberg, der også seks-åtte andre sitter bøyd over de ultralette maskinene sine.

Det norske miljøet befinner seg stort sett omkring gammelberliner Jørn Haukøy (39) fra Fauske og IT-veteran og investor Knut Jørstad fra Oslo.

Begge gleder seg over de om lag 10 starterne med «norsk DNA» som for tida sysler med prosjekter som spås store muligheter.

- I miljøene befinner det seg eksperter på absolutt alle områder. Det er ingen tilfeldighet at talentspeiderne fra Silicon Valley med jevne mellomrom er på innkjøp i Berlin, konstaterer Jørn Haukøy.

Skreddersydd
Espen Systad har en norsk og en australsk kompanjong og seks ansatte som på full tid driver med videreutvikling. 

- Vi lever midt i en konstant flyt av informasjoner, men er minst 30 prosent av tida ute av stand til - eller har lyst til - å glo på en skjerm. Det er her «capsule.fm» kommer inn:  Appen kan via audio levere skreddersydde værmeldinger for den enkelte, oppdatere viktige nyheter eller fore sosiale medier. Brukerne slipper med andre ord å sitte klistra til mobilen.

- Jeg har ikke lyst til å gå nedover gata og kikke på en alt for liten skjerm, når jeg kan få budskapet behagelig servert av en monden stemme.  På vår måte, er det dessuten langt mindre risikabelt å være trafikant, sier Espen Systad.

BERLINBOOM: Nordmenn i internasjonalt berlinmiljø:  Bak fra venstre; Espen Systad (Capsule.fm), Jørn Haukøy (Gerilia), Frode Jensen (Socius), Knut Jørstad, investor.  Foran fra venstre. Daniela Arriado (VideoArtChannel), Sebastian Fittko (Axel Springer), Daniel Butler (Socius), Irene Kotnik (VideoArtChannel). Foto:Asbjørn Svarstad
BERLINBOOM: Nordmenn i internasjonalt berlinmiljø: Bak fra venstre; Espen Systad (Capsule.fm), Jørn Haukøy (Gerilia), Frode Jensen (Socius), Knut Jørstad, investor. Foran fra venstre. Daniela Arriado (VideoArtChannel), Sebastian Fittko (Axel Springer), Daniel Butler (Socius), Irene Kotnik (VideoArtChannel). Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer