Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk atompolitikk skal granskes etter avsløringer

BODØ (NTB): Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll har bestemt at norsk atompolitikk på 1950- og '60-tallet skal granskes. Bakgrunnen er en rekke avsløringer den siste tid om forhold som kan ha vært i strid med offisiell norsk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til avisa Nordlands Framtid, som har frambrakt flere av opplysningene som skal granskes, sier pressetalskvinne Kirsti Skjerven i Forsvarsdepartementet at mandatet for granskingsgruppen ikke er ferdig formulert, men at det vil dreie seg om norsk atompolitikk på 1950- og 1960-tallet.

 Forsvarsdepartementet vil engasjere historikere til å gå gjennom norsk atompolitikk og praksis de aktuelle årene.

Atomvåpenlagre bygget

Blant forholdene Forsvarsdepartementet ønsker å få belyst, er opplysningene om at det ble satt i verk bygging av minst seks atomvåpenlagre i Norge, og at lageret i Bodø faktisk ble bygget.

  Et stort antall norske flygere skal også ha blitt trent i slippteknikker for atomvåpen, og 331-skvadronen i Bodø i lengre tid utsett til å bruke atomvåpen i krigssituasjoner.

  - I SV synes vi at forsvarsministerens beslutning er svært gledelig. Vi satte fram krav om gransking etter at Nordlands Framtid trykket den ene artikkelen etter den andre med nye opplysninger i atomsaken, sier SVs forsvarspolitiske talsmann Hallgeir H. Langeland.

 - Nå håper vi mandatet blir bredt nok til også å dekke andre deler av norsk sikkerhetspolitikk under den kalde krigen, sier Langeland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!