Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs «nulltoleranse-politikk»:

Norsk barnepsykolog: - Barnemishandling satt i system av den amerikanske stat

Barna som blir tvangsseparert fra foreldrene vil få alvorlige skader for resten av livet, ifølge barnepsykolog.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En toåring fra Honduras gråter mens moren blir kroppsvisitert. Moren skal deretter ha blitt anholdt av amerikanske myndigheter for å ha krysset den amerikanske grensa ulovlig.

2000 BARN: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra sine foreldre ved den amerikansk-meksikanske grensa. Her blir en mor visitert av amerikanske grensevakter, mens hennes to år gamle datter gråter. Begge er fra Hondursa. Foto: AFP Photo / Getty / NTB Scanpix
2000 BARN: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra sine foreldre ved den amerikansk-meksikanske grensa. Her blir en mor visitert av amerikanske grensevakter, mens hennes to år gamle datter gråter. Begge er fra Hondursa. Foto: AFP Photo / Getty / NTB Scanpix Vis mer

En innstramming i USAs innvandringspolitikk har ført til at stadig flere barn blir tatt fra sine foreldre på grensa mellom USA og Mexico. Ifølge tall fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet-DHS er så mange som 2000 barn blitt skilt fra foreldrene sine bare de siste ukene.

Bildet av den gråtende toåringen er blitt spredd overalt i amerikanske medier. Hva skjer med barna mens foreldrene sitter fengslet?

Onsdag besøkte journalister innsida til et tidligere Walmart-kjøpesenter i Brownsville i Texas. Kjøpesenteret, som kalles Casa Padre, er USAs største hjem for innvandrerbarn. Her bor 1400 gutter i alderen 10–17 år, skriver Huffington Post.

Barna tilbringer 22 timer i døgnet innendørs og sover i overfylte soverom rapporterer The Washington Post fra besøket.

Beskrives som fengsling

KØER: Invandrergutter uten foreldre bor sammen på Casa Padre i Texas. Journalister som har fått komme på besøk mener fasilitetene minner om fengsel. Guttene er i alderen 10-17 år. Foto: Grensevakta / Ap / NTB Scanpix
KØER: Invandrergutter uten foreldre bor sammen på Casa Padre i Texas. Journalister som har fått komme på besøk mener fasilitetene minner om fengsel. Guttene er i alderen 10-17 år. Foto: Grensevakta / Ap / NTB Scanpix Vis mer

«Dette stedet kalles et husly, men disse barna er fengslet», tvitrer MSNBC-journalist Jacob Soboroff og la ved et bilde av barna som sto i kø for å få tildelt mat.

– Dette er barnemishandling satt i system av den amerikanske stat. Det er oppsiktsvekkende at en stat kan foreta seg slike handlinger, sier Willy-Tore Mørch, professor emeritus i barnepsykologi til Dagbladet.

Mørch har blant annet forsket på behandling og forebygging av atferdsvansker hos barn og unge. Han mener det er oppsiktsvekkende at en stat kan foreta seg slike handlinger mot barn.

UTEN FORELDRE: En av guttene som bor på Casa Padre i Texas tar en telefon. Foreldrene hans kan ha blitt fengslet for ulovlig innvandring over grensa mellom Mexico og USA. Foto: Reuters/NTB Scanpix
UTEN FORELDRE: En av guttene som bor på Casa Padre i Texas tar en telefon. Foreldrene hans kan ha blitt fengslet for ulovlig innvandring over grensa mellom Mexico og USA. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

– Beslutningstakerne må ha moralsk underskudd. At de finner på sånt når man vet det man vet hvilke skader det fører til. Det er helt utilgivelig, sier han.

Ifølge Mørch vil disse opplevelsene gi barna alvorlige skader som vil vare resten av livet.

Skader hjernen

– Vi vet at stress og angst som ungdom og barn blir utsatt for skader hjernen. Det skader den delen av hjernen som regulerer følelser og hukommelse, sier Mørch.

LITE UTETID: Ifølge journalister som har besøkt Casa Padre skal stedet være overfylt med unge gutter. Tiden de får være utendørs skal også være begrenset. Foto: Reuters/NTB Scanpix
LITE UTETID: Ifølge journalister som har besøkt Casa Padre skal stedet være overfylt med unge gutter. Tiden de får være utendørs skal også være begrenset. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Interneringen av barna ødelegger barnas framtid, ifølge Mørch. Han sier det er stor sannsynlighet for at barna vil få problemer med relasjoner, skolegang og seinere yrkesliv.

– Konsentrasjon og atferdsproblemer hindrer ungdommen i å komme seg gjennom skolen. De kan bli impulsive, aggressive og utagerende. USA produserer en ny gruppe ungdommer som får ødelagt livene sine og som seinere blir et problem for samfunnet. Disse barna blir straffet dobbelt, sier Mørch.

UNDERVISNINGSROM: Guttene som bor på Casa Padre har obligatorisk undervisning hver dag. Foto: Reuters /NTB Scanpix
UNDERVISNINGSROM: Guttene som bor på Casa Padre har obligatorisk undervisning hver dag. Foto: Reuters /NTB Scanpix Vis mer

Fylles opp

Ifølge Washington Post har interneringsfasilitetene for ungdom fylt seg opp siden Trumps justisminister Jeff Sessions innførte det som omtales som en «nulltoleranse»-politikk.

I praksis betyr dette at alle som blir tatt for å ta seg inn i USA ulovlig, vil bli stilt for retten. Når foreldrene fengsles har det ført til at barna blir skilt fra sine foreldre.

Casa Padre har fordoblet antall barn fra april til mai. Ifølge avisa huser stedet rundt 5 prosent av barna som er blitt tatt fra foreldrene sine ved grensa.

– De blir skilt fra foreldrene som er deres trygge base og som de har tillit til. Høyst sannsynlig har de opplevd traumer før de ble skilt fra foreldrene sine. Man flykter ikke uten grunn. Antakelig har de opplevd det i hjemlandet og også under selve flukten. De er mest sannsynlig allerede i ferd med å bli skadet. At de blir skilt fra foreldrene sine gjør det enda verre, sier Mørch.

Problematisk med fosterforeldre

Noen av barna som blir skilt fra sine foreldre blir også plassert i fosterhjem.

– Nå er det slik at hjernen er fleksibel og at traumer i noen grad kan repareres, men det er problematisk å fjerne barn fra foreldrene uten at det har vært snakk om omsorgssvikt, sier Mørch.

– Det å bli skilt fra foreldrene kan likevel få store konsekvenser. Å bli plassert hos ukjente fosterforeldre kan være traumatisk, sier Mørch.

FN har gått ut og kritisert Trump-administrasjonens knallharde grensekontroll. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ravina Shamdasani, har uttalt at fengsling og familieatskillelse er i strid med menneskerettighetsprinsipper.

HØY TEMPERATUR: Det kokte over for flere av journalistene i salen da Trumps kommunikasjonssjef Sarah Sanders møtte pressen etter at justisministeren hadde vist til bibelen på spørsmål om å adskille barn fra foreldre på grensen mot Mexico. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!