Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk båt i havsnød

Fem reddet, en sjette person sperret inne i båten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske slepebåten Nestor lastet med tømmer har ifølge Sveriges Radio havnet i havsnød utenfor Gotland i Sverige.

Fem personer er reddet ut av båten og brakt i helikopter til Gotland.

- Vi har hentet opp fem personer, men det er fortsatt én som er savnet, sier Kjell Abrahamsson ved Sjöräddningscentralen til Dagbladet.no.

Stengt dør

Først trodde redningsmannskapet at mannen som er fra Polen var innesperret på toalettet i båten, men toalettet er nå undersøkt uten at mannen er funnet.

Det antas at mannen er innesperret i den synkende båtens styrhus, som bare toppen er synlig på av og til nå. Mannen kan også ha havnet i sjøen.

Ifølge Dagens Nyheter har de andre i mannskapet fortalt at mannen to timer før båten begynte å få problemer gikk ned i kahytten sin, og at ingen så ham etter det.

Mannen kan ha hentet overlevelsesdrakten sin, og redningsmannskapets siste håp er nå å finne mannen i sjøen med denne på. Båten har kraftig slagside og halve båten ligger nå under vann, og det er kraftig vind - opp mot storm - og store bølger i området.

Mannskapet på den norskregistrerte båten er ikke norske. Ifølge Abrahamsson er de fra Øst-Europa. De fem som er hentet opp er nå fraktet inn til Visby. Der vil de få nødvendig behandling, men ingen av dem skal være alvorlig skadd.

Redningsmannskapet vet heller ikke om mannen er over eller under vannoverflata.

Båten ligger nå relativt stabilt, men det er fare for at båten kan slite seg løs.

Søkte nødhavn

Ulykken skjedde rundt klokka seks i dag tidlig. Mannskapet hadde da ankret opp i nærheten av Katthammarsvik øst på Gotland.

Der hadde de lagt seg til for beskyttelse i det dårlige været. Men ankeret skal ha mistet taket og båten drev til havs. Der kantret båten på grunna.

Rett før seks sendte mannskapet ut «mayday». En del av båten var da havnet under vann.

Har tegnet kart

Dykkere er ifølge Expressen på vei for å hjelpe til i søket etter den sjette i mannskapet.

- Akkurat nå er det for farlig for dykkerne å nærme seg båten. Vi er nesten bare nødt til å vente på at været skal roe seg, sier Abrahamsson til Dagbladet.no. De andre i besetningen har tegnet et kart over båten for å hjelpe dykkerne.

Båten er registrert i Det norske internasjonale skipsregisteret.

Ny grunnstøting

Også en annen båt er meldt grunnstøtt i morges i samme område. Det dreier seg ifølge NTB om en større lastebåt som har gått på grunn 4 nautiske mil sør for Slite på Gotland.

Fartøyet, som er et bulkskip, heter «Polo M» og har et mannskap på 28 mann. Det skal ikke være noen umiddelbar fare for besetningen. Skipet er lastet med sement.

INNESPERRET:</B> Den siste av mannskapet er sannsynligvis innestengt i skipet. Dårlig vær har gjort det vanskelig for redningsmannskaper å komme mannen til unnsetning.
<B>FORSØKER Å REDDE INNESPERRET MANN:</B> Fartøyet HBV 181 fra den svenske kystvakten er med i redningsaksjonen i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media