Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk båt rett over jordskjelvets episenter

Uskadde mannskaper etter sjokkopplevelse.

NÆRE VED: Bergensrederiet Griegs skip Star America passerte like ved jordskjelvets episentrum utenfor kysten av Japan. Foto: Grieg.
NÆRE VED: Bergensrederiet Griegs skip Star America passerte like ved jordskjelvets episentrum utenfor kysten av Japan. Foto: Grieg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannskapet på den såkalte «open hatch»-båten «Star America», eid av Grieg Shipping i Bergen, ble kraftig rystet da båten i dag passerte nesten rett over episenteret til jordskjelvet utenfor Japan.

Skjelvet målte 8,9 på Richters skala, flere hundre mennesker er bekreftet omkommet.

- Vi hadde et skip som passerte bare tretti nautiske mil fra episenteret. Det er omtrent rett over episenteret. De merket kraftige rystelser, men var heldigvis ute på dypt vann, forteller Henry Svendsen, administrerende direktør i Grieg Shipping.

Ei nautisk mil er 1852 meter.

Ett minutts rystelser - Rystelsene varte i et minutt. Kapteinen trodde det var noe galt med hovedmotoren og løp opp på brua, forteller Svendsen.

Ingen ble skadet, men den filippinske kapteinen og hans mannskaper fikk med seg en kraftig sjokkopplevelse på veien nedover langs kysten av Japan for å losse avispapir og pulp.
Ikke alle sjøfarende var like heldige som de norske rederiene, som ikke ser ut til å ha skadete blant sine ansatte. Nå truer nye katastrofer. Statsminister Jens Stoltenberg er blant dem som har meldt seg for å hjelpe.

Henry Svendsen forteller at Grieg Shipping også har kontorer i Tokyo, og at de ansatte også der har kommet velberget fra jordskjelvet.
Det samme forteller folk i flere andre norske rederier som Dagbladet har vært i kontakt med.

Innlosjerer ansatte hjemme Børre Mathisen ved Høegh-rederiets kontor i Tokyo forteller at han var på kontoret i 15. etasje da bygningen plutselig begynte å svinge voldsomt.

«Det var veldig ubehagelig.  Ingen av våre ca 50 ansatte ble skadet (3 av totalt 4 nordmenn var tilstede i dag). Grunnet togstans har vi innlosjert en del lokalt ansatte hjemme hos oss. Det var mange bekymrede kolleger på kontoret etter skjelvet, spesielt fordi telefonene ikke virket etterpå (selv nå virker ikke mobilnettet)», skriver Mathisen i en epost som Dagbladet fikk klokka fire i ettermiddag.

Han forteller at kona og datteren var på vei hjem fra barnehagen da skjelvet kom, og ble veldig engstelige

Sammenbrudd Gary Shoesmith, HR-ansvarlig i Høegh-rederiet, bekrefter at ingen har kommet til skade.
- Folk er veldig sjokkerte av skjelvet, og ingen har noen gang opplevd noe lignende, sier Shoesmith til Dagbladet.

I rederiene Wilh. Wilhelmsen og Odfjell har de heller ikke fått rapporter om at noen ansatte har kommet til skade.

- Det var dramatisk, men våre fire ansatte på kontoret i Tokyo er alle ok, sier administrerende direktør Jan Hammer i Odfjell SE.

Også ansatte hos Odfjell har hatt trøbbel med å komme seg hjem på grunn av sammenbruddet i tognettet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!