Norsk båt tatt med enorm kokainlast

Fulgt av politispanere i halvannen måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norskregistrerte seilbåten hadde 2,8 tonn kokain og en mengde våpen om bord da den søndag ble stanset utenfor Kap Verdiøyene.

Den angivelige eieren sier til Dagbladet.no at han ikke har noe med båten å gjøre. Via hans forretningspartner oppgir eieren at båten ble solgt for omlag et år siden.

To franskmenn ble arrestert om bord i den båten, som førte norsk flagg.


Mennene, som er navngitt som Rene C. og Pierrick T. ble i dag transportert til arresten på Tenerife. Båten de benyttet seg av er den samme nordmannen hevder han har solgt, og heter Tobago Clipper. Kripos  er kontaktet i saken.

- Vi ble kontaktet av spansk politi på et tidspunkt, som ønsket å borde en norskregistrert båt som befant seg i internasjonalt farvann. Dette ga vi tillatelse til, sier overbetjent Helge Tangen, Nye Kripos, til Dagbladet.no.

- Båten, som er en seilbåt, er mellom 45 og 48 fot lang, og vi har ikke noe informasjon som tyder på at båten er stjålet fra eieren.

- Har dere identifisert eieren?

- Ja, vi har forsåvidt identifisert vedkommende, men vi kan ikke kommentere om vi har avhørt ham på det nåværende tidspunkt.

Kokainen som ble funnet om bord var pakket i 69 hvite plastkontainere. Lasten opptok de fleste rommene og korridorene i båten.

Seilbåten ble i dag tauget til Santa Cruz på Tenerife.

Den ene av de to franskmennene skal tidligere ha vært tilknyttet narkotikasmugling i til Frankrike. Ytterligere seks personer skal være arrestert forskjellige steder i forbindelse med opprullingen av nettverket.

I følge flere spanske medier, skal den ene franskmannen ha betalt 3000 Euro i leie for båten.

Det er franske og spanske politimyndigheter som aksjonerte mot båten søndag. Da var den trolig på vei mot Marokko eller Kanariøyene.

Politiet har spanet på det de tror er et større narkotikanettverk som benytter store fritidsseilbåter til å smugle store mengder narkotika og andre illegale varer.

Nettverket skal ha smuglet narkotikaen fra Sør Amerika til Marokko, og derfra videre til Europa, melder spanske abc.

Den norske båten har derfor vært holdt under oppsikt helt fra den satte seil og forlot Havana på Cuba 21 juli. Den seilte innom Trinidad og Tobago før den skal ha plukket opp kokainen i Columbia.

14 august ble en tilsvarende seilbåt - denne britiskregistrert - tatt i samme område med tilsammen to tonn kokain og hasj.

TATT: Her føres de to fransmennene i land på Tenerife i dag.
ENORM LAST: 69 plastkasser med kokain var stablet i seilbåten. Politiet anslår at omlag 2,8 tonn kokain var om bord. Her blir lasten losses etter at seilbåten ble tauget i til Tenerife i dag.