- FRUSTRERENDE:  I 2001 møtte kaptein Arne Rinnan norsk og internasjonal presse om bord på containerskipet «Tampa», etter at han tok imot 438 flyktninger i nød. Han følger fortvilet med på dramaet som nå utspiller seg i Middelhavet, og er skuffet over norske myndigheters seine respons.  Foto:Tore Sandberg / Dagbladet
- FRUSTRERENDE: I 2001 møtte kaptein Arne Rinnan norsk og internasjonal presse om bord på containerskipet «Tampa», etter at han tok imot 438 flyktninger i nød. Han følger fortvilet med på dramaet som nå utspiller seg i Middelhavet, og er skuffet over norske myndigheters seine respons. Foto:Tore Sandberg / DagbladetVis mer

Norsk båthelt reddet 438 båtflyktninger i 2001: Mener Norge har forsømt sitt ansvar

- De var skitne, forkomne og desperate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en stor humanitær krise, og jeg mener absolutt at Norge har forsømt sitt ansvar, sier den pensjonerte kapteinen Arne Rinnan til Dagbladet.

I 2001 reddet han 438 flyktninger fra døden.

Flyktningene - hovedsakelig fra Afghanistan og Pakistan - hadde havarert og var i ferd med å gå tomme for mat og vann.

Rinnan tok dem om bord 75 nautiske mil nord for Christmas Island i Stillehavet, og ble i ettertid hyllet av FN og utnevnt av kongen til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

- Dårlig behandling Nå sitter han hjemme i Norge og følger med på dramaet som utspiller seg i Middelhavet. Søndag kantret en båt som skal ha hatt mellom 700 og 950 flyktninger om bord utenfor kysten av Libya, bare 28 personer overlevde.

Mandag kom det meldinger om flere andre båter i nød, blant annet utenfor kysten av Rhodos, hvor tre mennesker mistet livet.

Samtidig med redningsaksjonen i Egeerhavet pågikk det også to redningsaksjoner i havområdene mellom Libya og den italienske øya Lampedusa, der italiensk og maltesisk kystvakt jobbet med å redde anslagsvis 400 flyktninger om bord i to båter som tidligere på dagen sendte ut nødmelding. Det er foreløpig ikke kjent hvordan disse redningsaksjonene gikk.

Mandag ettermiddag kunngjorde regjeringen til slutt at Norge skal delta med et sivilt skip i den EU-styrte operasjonen «Triton» i Middelhavet.

Skipet skal være på plass 1. august eller før, men Rinnan er fortvilet over at norske myndigheter ikke har sendt hjelp tidligere.

- Norske myndigheter har behandlet saken dårlig. Det er frustrerende at de ikke får gjort noen ting. Italia trenger hjelp, sier han.

- Skuffende I juni i fjor besøkte statsminister Erna Solberg (H) sin italienske kollega i Roma. Da ba Matteo Renzi Norge om å bidra i redningsoperasjonen. I februar slo Jan Egeland og Flyktninghjelpen alarm.

- Jeg syns det er skuffende at Norge ikke har gjort noe tidligere. En sånn seindrektighet bør ikke være nødvendig, det kan ikke være så forferdelig vanskelig å ta en beslutning om å sende fartøy nedover eller hjelpe til på en annen måte, sier Rinnan.

ÅRETS NAVN: Kaptein Arne Rinnan ble av Dagbladets lesere kåret til Årets navn. I åtte dramatiske døgn - fra 26. august til 3. september - var «Tampa» og de 438 afghanske flyktningene om bord i sentrum for verdens oppmerksomhet. Etter ei ukes høyt diplomatisk spill ble flyktningene til slutt brakt til den lille øystaten Nauru i Stillehavet og til New Zealand. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ÅRETS NAVN: Kaptein Arne Rinnan ble av Dagbladets lesere kåret til Årets navn. I åtte dramatiske døgn - fra 26. august til 3. september - var «Tampa» og de 438 afghanske flyktningene om bord i sentrum for verdens oppmerksomhet. Etter ei ukes høyt diplomatisk spill ble flyktningene til slutt brakt til den lille øystaten Nauru i Stillehavet og til New Zealand. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han forteller at flyktningene som nå risikerer livet sitt for å krysse Middelhavet, er i samme situasjon som de han reddet i 2001.

- De var skitne, forkomne og hadde begynt å dø om et par dager. De hadde ikke mer mat igjen, og var desperate.

Til tross for at det var en risikabel redningsaksjon, valgte Rinnan å ta dem om bord.

- Vi sjøfolk har en regel om å redde folk som er i havsnød. Det betyr ikke noe hvilken hudfarge eller religion de har, forteller han.