- Norsk bistand ufølsom for konfliktene i Myanmar

- Øker risikoen for konfliktopptrapping, mener Fafo-forsker.

LITE FOKUS: - Det vi fant, var at det ble satt lite fokus på konfliktsensitivitet og konfliktanalyse i de prosjektene og prosjektdokumentene vi så på. Det var litt overraskende, sier Fafo-forsker Svein Erik Stave etter å ha undersøkt norsk Myanmar-bistand på naturressurs- og miljøområdet. Her en barneflyktning fra en konfliktsone i en midlertidig flyktningleir i KyaukMe i den nordlige Shan-staten i februar i år. Foto: EPA/Hein Htet
LITE FOKUS: - Det vi fant, var at det ble satt lite fokus på konfliktsensitivitet og konfliktanalyse i de prosjektene og prosjektdokumentene vi så på. Det var litt overraskende, sier Fafo-forsker Svein Erik Stave etter å ha undersøkt norsk Myanmar-bistand på naturressurs- og miljøområdet. Her en barneflyktning fra en konfliktsone i en midlertidig flyktningleir i KyaukMe i den nordlige Shan-staten i februar i år. Foto: EPA/Hein Htet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fafo-forsker Svein Erik Stave kjenner seg igjen i bekymringene tre lokale organisasjoner i Myanmar har tatt opp med landets nye statsråd for blant annet elektrisk kraft, Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi.

FORSKER: Svein Erik Stave. Foto: Fafo
FORSKER: Svein Erik Stave. Foto: Fafo Vis mer

I et brev som Dagbladet omtalte før helga krever organisasjonene stans i norske, statseide SN Powers planlagte vannkraftprosjekt Middle Yeywa inntil det blir fred i Shan-delstaten, fordi de mener kamp om naturressurser er sentralt i den væpnede konflikten.

- Dette er veldig relevant til det vi fant i vår studie, sier Svein Erik Stave til Dagbladet.

«Dypt problematisk»

Stave var leder i en Fafo-forskergruppe som i mai i fjor la fram en rapport om den norske Myanmar-bistanden på naturressurs- og miljøområdet.

Teamet var ikke imponert over det de fant.

De skriver at bistand på dette området bør legge stor vekt på desentralisering, deltakelse, gjennomsiktighet og ansvarliggjøring, men at slike hensyn generelt er dårlig utviklet.

«Vi mener dette er dypt problematisk fordi det øker risikoen for konfliktopptrapping og reduserer sannsynligheten for positive virkninger fra (de norske) bidragene når det gjelder konfliktendring og fredsbygging», heter det i Fafo-rapporten, som ble laget for Norad.

- Uforståelig

- Det vi fant, var at det ble satt lite fokus på konfliktsensitivitet og konfliktanalyse i de prosjektene og prosjektdokumentene vi så på. Det var litt overraskende å lese at det var såpass lite diskutert i prosjektdokumentene til de som skulle utføre prosjektene, og at norske myndigheter ikke hadde noen overordnede tanker eller retningslinjer om det. Det gjaldt egentlig de aller fleste av de prosjektene og prosjektplanene vi så på, sier Stave til Dagbladet.

Han mener konfliktanalyser bør inngå i alle prosjekter i et land som Myanmar, og særlig dem som har å gjøre med naturressurser.

- I et vannkraftprosjekt er det jo virkelig kritisk. Der må det bare inn, sier Stave. Han synes det er uforståelig hvis SN Power ikke har inkludert dette i sin forstudie, slik de tre lokale organisasjonene skriver til Aung San Suu Kyi.

Dagbladet har bedt SN Power, Utenriksdepartementet og Norad om å få tilgang til forstudien, og har foreløpig fått avslag fra SN Power og Utenriksdepartementet.

Etter at denne artikkelen ble publisert, har Utenriksdepartementet skrevet til Dagbladet at departementet ikke ga «avslag» på innsyn, men henviste til Norad fordi Norad «eier» dokumentet. Norad opplyser å ikke ha fått tilsendt forstudien «og kan derfor ikke oversende den».

UD uenig

«Det er krevende å drive bistandsprosjekter i konfliktområder, men slike prosjekter kan gi viktige og positive bidrag både til fredsprosser og til utvikling. Analyser og lokale konsultasjoner ligger derfor til grunn for våre bistandsprosjekter i slike områder. Vi deler derfor ikke Staves fremstilling», heter det i en uttalelse fra Utenriksdepartementets pressetalsmann Frode Overland Andersen.

Han skriver at det i vannkraftprosjekter er viktig å ta hensyn til lokale konflikter, og at dette lå til grunn da Norad støttet forstudiene til SN Powers prosjekt.

«Etter vårt syn tar forstudien hensyn til konfliktene som preger området», skriver Utenriksdepartementet.

Konflikt-potensiale

Stave opplyser at SN Powers prosjekt ikke var blant dem hans gruppe undersøkte, og at de fleste prosjektene Fato-teamet så på handlet om opplæring av myndigheter.

Selv om disse prosjektene ikke har det samme potensialet til å utløse konflikter som en vannkraftutbygging, synes han konfliktanalyser hører med også der.

- Man lærer jo opp en part i den konflikten som har vært, sier Stave.

Han forteller at teamet bak Fafo-rapporten hadde samtaler med departementene i hovedstaden Naypidaw og folk fra sivilsamfunnets organisasjoner.

- Mer businessorientert

- Et generelt inntrykk vi fikk fra de sivilsamfunnsorganisasjonene vi snakket med var at Norge ble oppfattet som mye mer businessorientert en tidligere. Norge ble av mange oppfattet som om de på en måte tar ut den kapitalen de har bygget opp tidligere ved å støtte sivilsamfunnet og jobbe med fredsbygging, sier Svein Erik Stave.

I uttalelsen fra UD-pressetalsmann Frode Overland Andersen står det at Norges overordnede målsetning med Myanmar-samarbeidet er støtte til reform- og fredsprosessen.

«Det er et sentralt perspektiv i regjeringens utviklingspolitikk at vekst og nye arbeidsplasser er forutsetninger for utvikling og stabilitet. Dette gjelder også i Myanmar. Vi har gjennom flere år erfart at norsk næringsliv er etterspurt fra myndighetene og næringslivet i Myanmar. Norsk næringsliv bidrar gjennom sine investeringer med utvikling, skatteinntekter og arbeidsplasser», heter det.

I bresjen

Særlig i Erik Solheims tid som utviklingsminister gikk Norge i bresjen for å åpne det internasjonale samfunnet for samarbeid med det tidligere militærdiktaturet Myanmar.

I 2014 lot Solheim seg intervjue i Dagbladet om sitt nære samarbeid med de styrende generalene for å få til en fredelig overgang til et demokratisk styresett i landet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer