Norsk borger tiltalt for 26 år gammel gruppevoldtekt i England

Nå kommer saken opp i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 59-åring med norsk statsborgerskap er tiltalt for en gruppevoldtekt i Burton i Storbritannia for 26 år siden.

En britisk kvinne ble voldtatt av to menn i den engelske byen Burton en desemberkveld i 1985. To menn ble pågrepet, den ene ble dømt til seks års fengsel, den andre betalte kausjon og stakk av fra varetekt og rømte til spanske øya Lanzarote. Der innledet han et forholdt til en norsk kvinne, giftet seg med henne og ble norsk statsborger i 1995, skriver Aftenposten.

Tirsdag 2. november 2010 banket norsk politi på mannens dør i Oslo, to måneder før saken ville blitt strafferettslig foreldet i England etter 25 år. Mannen var nemlig ikke glemt av engelsk rettsvesen. Da de henvendte seg til den norske riksadvokaten og fortalte at mannen tidligere var domfelt syv ganger i Storbritannia, blant annet for en voldtekt i 1982, ble det besluttet at saken skulle overføres til Norge.

I avhør på politihuset i Oslo erkjente mannen å ha hatt samleie med den engelske kvinnen 25 år tidligere, men hevdet at det skjedde frivillig. Etter avhør og beslag av pass, ble mannen løslatt mot meldeplikt.

Kvinnen som ble voldtatt i 1985 stiller ifølge Aftenposten opp når rettssaken mot mannen starter 7. februar. Forholdet mannen er tiltalt for har en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

(NTB)