Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk Borreliose Senter legges ned

Etter at flåttsenterets leder Rolf Luneng ble fratatt sin legeautorisasjon.

LEGGER NED: Norsk Borreliose Senter legges ned etter at lederen, Rolf Luneng, ble fratatt legeautorisasjonen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
LEGGER NED: Norsk Borreliose Senter legges ned etter at lederen, Rolf Luneng, ble fratatt legeautorisasjonen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk Borreliose Senter legger ned driften fordi Statens helsetilsyn 2. september fratok senterets leder Rolf Luneng legeautorisasjonen. Det melder Luneng selv på senterets nettsider.

Det ble i starten av denne måneden kjent at tilsynet fratok Luneng retten til å drive som lege fordi han har trosset tidligere advarsler om å bruke for store mengder antibiotika. Her er hele begrunnelsen for vedtaket mot den omstridte flåttlegen.

Helsemyndighetene har vært sterkt kritiske til hans behandlingsmetoder med høyere bruk en antibiotika enn det som skal være bra for kroppens immunforsvar, men han har av mange blitt lovprist for sin behandling. Eventyreren Lars Monsen er blant pasientene som har takket Luneng for behandlingen.

Raser mot vedtaket Lundeng kommenterer vedtaket slik på senterets nettsider i dag:

- Vedtaket er ikke bare en tilbaketrekking av min autorisasjon, det er i like stor grad en fradømmelse av pasientens rett til og behov for medisinsk behandling og mulighetene til å bli friske, skriver Lundeng.

Luneng mener vedtaket er i strid med Helsetilsynets mandat og målsetning om å ivareta pasientenes rettigheter til best mulig behandling.

- Hundrevis har blitt friske Han har tidligere anklaget helseminister Jonas Gahr Støre for ikke å ha grepet inn og forsvart interessene til den store gruppen av borrelioserammede pasienter.

- Hundrevis av pasienter er blitt friskere eller helt friske gjennom vårt arbeid i klinikken. Vi har dermed spart mange enkeltmennesker for mye sykdom og lidelse og samfunnet for store økonomiske utgifter via NAV-systemet. Jeg skal altså straffes som en «halvkriminell lege» for å ha gjort hundrevis av mennesker friske, bare fordi utilstrekkelige retningslinjer ikke er blitt fulgt, skrev Luneng i en uttalelse.

• Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media