Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk bussjåfør nekter å kjøre kvinner med niqab

«Jeg kommer ikke til å kjøre EN meter med en passasjer som ser slik ut..»

NIQAB-NEKT: Det nesten heldekkende plagget niqab, som bare lar øynene - og i visse tilfeller hender - synes, har skapt mye debatt og kontrovers i Europa. Aki De Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) reagerer sterkt på at en Unibuss-sjåfør vil nekte å kjøre personer som bærer niqab, og sier at dette strider mot loven om diskriminering. Foto: SCANPIX.
NIQAB-NEKT: Det nesten heldekkende plagget niqab, som bare lar øynene - og i visse tilfeller hender - synes, har skapt mye debatt og kontrovers i Europa. Aki De Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) reagerer sterkt på at en Unibuss-sjåfør vil nekte å kjøre personer som bærer niqab, og sier at dette strider mot loven om diskriminering. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 24. oktober i år skrev Steinar Grading, bussjåfør hos Unibuss, på Facebook-veggen sin at «Jeg kommer ikke til å kjøre EN meter med en passasjer som ser slik ut..» Kommentaren var på en VG-sak han hadde delt. Saken handlet om et forslag om niqab-treff for muslimske kvinner.

VG-saken, som ble skrevet i 2010, er ikke en del av de seneste årenes niqab-debatter. Grading har likevel valgt å dele saken.

På SMS til Dagbladet forteller han at han foreløpig ikke har opplevd at noen av passasjerene hans bærer niqab, og at han ikke har tenkt over hva han vil gjøre dersom en av passasjerene bruker det nesten heldekkende plagget.

- Jeg har nemlig ansvar for sikkerheten til mine passasjerer og vil da selvsagt si nei til personer som ikke viser sitt ansikt. Å ikke nekte slike personer adgang er ansvarsløshet, skriver Grading til Dagbladet på SMS.

- Bruker «sunt bondevett» Akhenaton De Leon, fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) reagerer sterkt på Gradings utsagn, og sier at en bussjåfør ikke har lov til å lage sine egne regler for hvem han eller hun tillater å komme om bord på bussen.

- Bussjåføren sier at han må passe på passasjerene, men klær er ikke noen indikator på hvem som begår terrorisme, sier De Leon til Dagbladet.

Grading understreker at det er hans personlige mening at niqab ikke hører hjemme i Norge.

- Jeg lager overhodet ikke mine egne regler, men bruker «sunt bondevett». Ingen med vettet i behold tar med seg folk som gjør alt de kan for å skjule sin identitet, skriver Grading til Dagbladet.

- Strider mot loven De Leon trekker frem at straffelovens paragraf 186 sier at diskriminering av personer på bakgrunn av hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse, religion eller livssyn, kan straffes med bot eller fengsel inntil 6 måneder. Dette gjelder også dersom personene nektes varer eller tjenester.

- Folk har lov til å ha sine egne meninger, men kan ikke handle i strid med loven. Bussjåføren sitter i en posisjon der han kan nekte folk å komme om bord, og folk vet ikke alltid hva slags klageprosedyre de kan forholde seg til, sier De Leon til Dagbladet.

Han mener det er viktig at bussjåførene følger retningslinjene administrasjonsselskapene har, som foreløpig ikke sier noe om niqab-bruk.

Unibuss ønsker ikke niqab-forbud - For meg er det helt utenkelig med passasjerer som bruker niqab i Norge. Heldigvis er det land som allerede har forbud, skriver Grading til Dagbladet.

Ina Helen Østby, kommunikasjonssjef i Unibuss, skirver i en epost til Dagbladet at de er stolte av å være en multikulturell bedrift.

- Alle passasjerer er selvfølgelig velkomne hos oss, uavhengig av bekledning. Måten passasjerene velger å kle seg er individuelle valg som ikke omfattes av retningslinjene. Unibuss har medarbeidere fra mer enn 50 land verden rundt bak rattet i våre busser, og vi er stolte av å være en multikulturell bedrift, skriver Østby.

Østby forteller at Unibuss ikke har noen egne retningslinjer, siden det er de til enhver tid gjeldende retningslinjene fra de fylkeskommunale administrasjonsselskapene som de kjører på oppdrag for som regulerer krav til ombordstigning og hvordan selskapet ivaretar passasjerene. Det er disse selskapenes til en hver tid gjeldende retningslinjer som regulerer kravene til ombordstigning og hvordan Unibuss ivaretar passasjerer. Dette gjelder for alle busselskap som kjører oppdragsbasert rutegående trafikk i Norge.  

Forbud i flere land Gradings syn støttes likevel i flere europeiske land, men også ved utdanningsinstutsjoner som vurderer eller har valgt å forby niqab. I fjor ble det kjent at Frankrikes forbud mot niqab og burka ikke strider mot menneskerettighetskonvensjonen. Det var dommere i Strasbourg som kom frem til denne konklusjonen. I mai 2015 bestemte Nederlands regjering seg for å gå inn for et niqab-forbud på en rekke offentlige steder: Utdanningsinstitusjoner, helseinstitusjoner, statlige bygninger og kollektivtransport.

Også i Norge har niqab-debatten rast på flere områder, blant annet om det skal være lov å bruke niqab i undervisningssammenheng. I april i år ble det bestemt at det foreløpig ikke blir noe forbud mot niqab på Høgskolen i Oslo og Akershus. Innen det ble avgjort, hadde studenten som var årsaken til debatten, Alla Ahmadi, bestemt seg for å slutte på studiet. Det gjorde hun fordi hun følte seg ekskludert. Ahmadi sa at hun syntes det var dumt og dobbeltmoralsk at klesstilen skulle hindre henne i å studere.

I desember 2014 bestemte Høgskolen i Østfold seg for å forby niqab-bruk i undervisningen. Høgskolen i Buskerud og Vestfold vurderte det samme.

REAGERER: Akhenaton De Leon  fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) reagerer kraftig på at en Unibuss-sjåfør selv vil bestemme om han skal la niqab-kledte personer være passasjerer. Det store bildet viser en kvinne kledd i niqab. I noen tilfeller er det bare øynene som synes, men andre ganger synes hendene også. Foto: SCANPIX (stort bilde), Privat (lite bilde).
REAGERER: Akhenaton De Leon fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) reagerer kraftig på at en Unibuss-sjåfør selv vil bestemme om han skal la niqab-kledte personer være passasjerer. Det store bildet viser en kvinne kledd i niqab. I noen tilfeller er det bare øynene som synes, men andre ganger synes hendene også. Foto: SCANPIX (stort bilde), Privat (lite bilde). Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media