Norsk containerskip var i fare for å synke

Sju av ti besetningsmedlemmer berget med helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det norske containerskipet «Eline» stod i fare for å synke i Kattegat. Skipet ligger 12 nautiske mil sørøst for Grenaa i Danmark.

Nødmeldingen kom rett før klokken sju i dag morges. Da tok det 96 meter lange skipet inn store mengder vann.

Det danske Søvernets Operative Kommando kjemper sammen med lokale redningsstasjoner for å holde skipet flytende, og sju av ti besetningsmedlemmer er berget med helikopter til et nærliggende tankskip, skriver den danske avisen Politiken.

Stabilt

De tre som fortsatt er om bord er kapteinen og to besetningsmedlemmer. De er igjen for å pumpe ut vann av det 4600 tonn tunge containerskipet.

Containerskipet «Eline» tar fortsatt inn vann, men er trolig ikke i fare for å synke, bekrefter Søvernets Operative Kommando overfor Dagbladet.no.

- Skipet er nå noenlunde stabilt. Men vi vurderer om det er stabilt nok til å få ombord flere pumper, sier Klaus Rændrop, presseoffiser i Søvernets Operative Kommando til Dagbladet.no.

Skipet var på vei fra Århus til Reykjavik.

I 09.30-tiden hadde mannskapene lykkes i å forhindre at skipet tok inn mer vann, skriver Berlingske Tidende. Ifølge den danske sjøredningssentralen konsentreres bergingsarbeidet nå om å holde skipet flytende.

Norsk containerskip var i fare for å synke

Avisen skriver også at ifølge Rændrop inneholder noen av containerne miljøfarlig innhold.

Var på verksted

Containerskipet eies av det norske rederiet Jenset Rederi i Møre og Romsdal. Eier og daglig leder i Jenset rederi avdramatiserer situasjonen.

- Jeg snakket med kapteinen cirka klokka åtte i morges. Nei, skipet synker ikke, det dreier seg om en lekkasje, men vi vet ennå ikke hvor stor lekkasjen er, sier Arnljot Jenset i Jenset rederi til Dagbladet.no.

Jenset forteller at «Eline» nå har fått pumpe om bord, og at han ikke er redd for at liv skal gå tapt.

- Båten ligger ikke så langt fra land, kun 35 nautiske mil utenfor Århus, sier Jenset til Dagbladet.no. 

Daglig leder sier det er rart at det har oppstått lekkasje nå, siden skipet var på verksted for kun to uker siden.

Vil slepe skipet

I løpet av dagen håper danske redningsmannskaper å få slept containerskipet til Århus Havn.

- Skipet skal slepes til en sikker havn, sannsynligvis blir det havnen i Grenaa, men vi vet foreløpig ikke når det vil skje, sier presseoffiser Rændrop til Dagbladet.no.