Norsk datautstyr kan røpe Saddam

Britiske militære eksperter finkjemmer beslaglagte datamaskiner i Irak, på jakt etter Saddams mulige masseødeleggelsesvåpen. Teknologien de bruker er norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang er det den Kongsvinger-baserte teknologibedriften Ibas som leverer det beste utstyret for dataetterforskning og gjenoppretting av slettede data.

Bedriften er anerkjent verden over for sine løsninger.

I jakten på masseødeleggelsesvåpen i Irak er datamaskinene til det tidligere Saddam-regimet sentrale. De kan inneholde data og spor som kan gi svar på om det virkelig finnes masseødeleggelsesvåpen i landet. Tusenvis av datamaskiner er beslaglagt av okkupasjonsstyrkene, men Saddam-lojale tjenestemenn forsøkte å slette data og ødelegge maskinene før regimet falt.

Det er her Ibas-teknologien er et viktig verktøy.

Selskapet har utviklet programmer og utstyr som gjør det mulig å hente fram slettede data, selv om de tilsynelatende skulle være slettet for godt.

Krigsforbrytere

Løsningen som er utviklet av Ibas, gir den britiske hæren en bærbar alt-i-ett-løsning. Teknologien gjør det også mulig for den britiske hæren å analysere og sikre rettsgyldige data for bruk mot krigsforbrytere i forbindelse med konflikten i Irak.

Den britiske spesialenheten Land Information Assurance Group (LIAG) bruker verktøyene og teknologien i felten, og bruker dem til å oppdage skjulte filer, e-post og slettet informasjon på harddisker, disker og andre datamedier.

- Før operasjonene i Golfen begynte, bestemte vi oss for å investere i dataetterforskningsteknologi. Det var viktig å kunne utnytte de sikrede dataene raskt og effektivt. I tillegg måtte ethvert bevis være så godt at det er gyldig i retten, sier major John Pringle fra LIAG.

Imponert

- Da jeg henvendte meg til Ibas, ble jeg imponert over selskapets kunnskap og ekspertise, sier Pringle.

- Vår teknologi er laget for å assistere ved profesjonelle etterforskninger ute i felten. Den britiske hæren beviser at utstyret holder mål i et av de tøffeste og mest utfordrende miljøer som fins, sier Svein Willassen, dataetterforskningssjef hos Ibas.