Norsk demonstrasjon utløste ulovlig marsj

Internasjonale sosialister (IS) fra Norge arrangerte den ulovlige demonstrasjonen som førte til voldsomme gatekamper i Göteborg i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS arrangerte en «antikapitalistisk marsj» nedover Göteborgs hovedgate Avenyn etter den lovlig arrangerte demonstrasjonen på Götaplats klokken 9. Marsjen var ikke godkjent av politiet, som satte opp sperringer. Det kom til voldsomme konfrontasjoner mellom demonstranter og politi, og byens paradegate lå knust tilbake etter gateslaget som fulgte. En rekke demonstranter fra de såkalte autonome, anarkister fra Tyskland og Italia, sluttet seg til marsjen, og var ifølge øyenvitner de som utløste voldsomhetene.

Å be om bråk

- Vi advarte IS mot å arrangere denne marsjen, fordi å marsjere mot politiets sperringer rundt Mässan er å be om bråk, sier Boye Ullmann til NTB. Han sitter i ledelsen for den norske Göteborgaksjonen, som koordinerer de fredelige demonstrasjonene under EU-toppmøtet og representerer mer en 20 foreninger og fagforeninger.

- Selv om folk fra IS ikke deltok i voldsomhetene, var det mange grupper som benyttet denne anledningen til å lage kvalm. Det er veldig provoserende, fordi fokus nå blir rettet mot gatekamp og konflikt, mens vi er ute etter å sette søkelyset på de politiske sakene. Vi har forberedt denne demonstrasjonen siden januar. Denne IS-marsjen fikk vi høre om først torsdag, sier Ullmann.

Norsk allmøte

Det var trolig over 1 000 norske demonstranter i Göteborg i forbindelse med den store demonstrasjonen fredag kveld.

På et allmøte i Göteborgaksjonen før demonstrasjonen, ble det understreket at norske deltakerne ikke får ta på seg finlandshetter eller dekke ansiktet under demonstrasjonene fredag kveld og lørdag morgen.

- Vi skal være en glad gjeng - vi er her for å feire vårt eget nei og støtte opp om EU-motstanden i Europa, sa Leif Helland fra Ungdom mot EU - og fikk solid applaus.

Deltakerne på allmøtet var skuffet og bekymret etter voldsomhetene på Avenyn fredag formiddag.

- Det er trist det som skjedde. 99,9 prosent av oss som er her, demonstrerer jo mot EU, ikke Göteborgs handelsstand, sier RV-leder Aslak Sira Myhre.

(NTB)