TAUS Forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAUS Forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Norsk diplomat involvert i Skah-saken

Forsvarsministeren innkaller til møte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En politiattaché ved ambassaden fikk i oppdrag å kjøre OL-mester Khalid Skahs barn ut fra ambassadeboligen i Rabat hvor de søkte tilflukt. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor VG. — Da det ble besluttet at man kunne gi barna til den personen som hadde fullmakt fra mor til å overta barna, så løste ambassaden det ved å transportere barna i bil et kort stykke til et sikkert sted, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til avisa. Hun understreker at myndighetene ikke ser på dette som en del av flukten, men at ambassaden fant det uforsvarlig å slippe barna rett ut på gata.

Møte med Forvaret I helgen ble det kjent at to norske offiserer tilknyttet Marinejegerkommandoen skal ha bidratt til å få barna ut av Marokko. Fram til nå har Forsvaret verken bekreftet eller avkreftet at to offiserer deltok i aksjonen. Ingen har gitt svar på om de to offiserene opererte på egen hånd i Marokko. Mandag innkaller Forsvarsdepartementet ledelsen i Forsvaret til et møte om saken, skriver Aftenposten. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier hun ikke vil kommentere saken før alle fakta er på bordet. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen vil heller ikke si noe, mens forsvarssjef Harald Sunde søndag var utilgjengelig for intervju. Major Christian Øverli, pressetalsmann for forsvarssjef Harald Sunde, opplyser at det ikke foreligger indikasjoner på at det har gått oppdrag gjennom Forsvarets organisasjon i forbindelse med denne saken.

Forklarer Marokko Utenriksdepartementet er i dialog med myndighetene i Marokko for å avklare hvilken rolle Norge har spilt i saken. — Vi har forklart at barna var i fare, og at det oppsto en nødrett. Nå vil vi forklare og understreke at operasjonen som medførte at Skahs barn ble ført tilbake til Norge, var organisert privat, uten norske myndigheters innblanding, sier underdirektør og pressekontakt Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Det var i fjor sommer at Skahs barn flyktet fra faren og søkte tilflukt ved Norges ambassade i Rabat, før de dro videre til Norge sammen med sin mor. Skah har beskyldt Norge for å ha bortført barna.(NTB)