Norsk diplomati banet vei

JERUSALEM (Dagbladet): Iherdig norsk diplomatisk innsats lå bak Yassir Arafats fordømmelse av terror. Dette baner vei for et møte mellom Arafat og USAs utenriksminister Colin Powell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colin Powell reiser etter det Dagbladet får opplyst til den beleirede palestinske presidenten i formiddag. Møtet finner trolig sted klokka 11 i dag. Alle forberedelsene er gjort for at Arafat kan ta imot Powell i sitt sønderskutte hovedkvarter i Ramallah.

Lederen for det norske representasjonskontoret, Geir O. Pedersen, var i hele går i samtaler med Arafat og den palestinske ledelsen i Ramallah.

Lange møter

Også fredag hadde Pedersen lange møter med Arafat i de to rommene han har til disposisjon i sin husarrest.

Problemet var å få samlet den palestinske ledelsen til et møte. Ministrene i den palestinske regjeringen har oppholdt seg på ulike steder på den okkuperte Vestbredden og i Gaza, og på grunn av krigshandlingene har kommunikasjonen vært vanskelig.

Når først ledelsen ble samlet i går, tok det omkring en halv time å føye Powells krav og fordømme terroren.

USAs utenriksminister Colin Powell, som fredag hadde et fire timers langt møte med statsminister Ariel Sharon, skal etter det Dagbladet får opplyst være godt fornøyd med uttalelsen fra Yassir Arafat.

Det er ikke den israelske regjeringen.

- En slik fordømmelse er ikke verd noen ting, siden den kommer fra en mann som selv er en toppterrorist, sa Danny Ayalon, en talsmann for Israels statsminister Ariel Sharon.

Jerusalems ordfører Ehud Olmert gikk enda lenger overfor CNN:

- Om Powell møter denne terroristen, er det et tragisk feilsteg. Arafat er terroristen, sa Olmert.

Uttalelsen fra Arafat tolkes også inn i det diplomatiske spillet som pågår rundt Colin Powells besøk.

Massegraver

Den informasjonen som nå er i ferd med å komme ut fra flyktningleiren i Jenin, tyder på at Israel vil få et alvorlig politisk og PR-messig problem å hanskes med.

Den informasjonen som journalister i området er i ferd med å sette sammen, tyder på at det har pågått en massakre i leiren, at det fins mange sivile blant de døde og at de er lagt i umerkede massegraver.