TESTSENTER: Huawei har satt i gang PR-apparatet for å tilbakevise anklager om at selskapets løsninger kan være en sikkerhetsrisiko. Nå vil de åpne testsenter i Norge. Foto: AP/Andy Wong/NTB scanpix
TESTSENTER: Huawei har satt i gang PR-apparatet for å tilbakevise anklager om at selskapets løsninger kan være en sikkerhetsrisiko. Nå vil de åpne testsenter i Norge. Foto: AP/Andy Wong/NTB scanpixVis mer

Huawei vil opprette testsenter i Norge:

Norsk direktør svarer på spionasjeanklagene

De er bannlyst fra å bidra til USAs telenett. Norge vurderer å utestenge dem. Nå vil de berolige myndighetene ved å åpne testsenter.

Mens Norge vurderer å nekte Huawei å bidra i utbyggingen av det kommende 5G-nettet, forsøker det kinesiske selskapet å berolige norske myndigheter ved å bygge et testsenter for cybersikkerhet i Norge.

Flere land, deriblant USA, Australia og Japan, har bannlyst den kinesiske telegiganten fra å levere produkter til sine mobilnett. De mener selskapet kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

- Norge deler USAs bekymring og er bekymret for at private og statlige aktører i Norge er utsatt for spionasje, sa justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til nyhetsbyrået Reuters i forrige uke.

Frykten er at det kinesiske selskapet er for tett knyttet opp mot den kinesiske staten og kinesiske etterretningsorganisasjoner.

PST bekymret

Huaweis planer ble kjent gjennom en pressemelding som kom i dag. I går gikk PST ut og anbefalte at selskaper fra land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, ikke før få jobbe med utbyggingen av 5G-nettet, ifølge E24.

Norge har ikke et slikt samarbeid med Kina.

- Vi er bekymret for at det kan føre til at vi ikke har full kontroll på norske e-kommunikasjonsnett, som er kritisk infrastruktur, sa PSTs informasjonsdirektør Martin Bernsen til E24.

Han gjentar budskapet overfor Dagbladet.

- Vi synes det er problematisk at firmaer som Huawei bidrar til å bygge ut 5G-nettet.

Forstår skepsisen

Huawei i Norge har siden i fjor sommer vurdert å åpne et testsenter for cybersikkerhet, ifølge sikkerhetsdirektør Tore Larsen Ordreløkken. Fra før har det kinesiske selskapet slike sentre i Europa, deriblant i Storbritannia.

Målet med senteret er å være «så åpne og transparente som mulig», ifølge sikkerhetsdirektør Ordreløkken.

- Testsenteret skal vise at våre produkter holder sikkerhetsmessige standarder, sier Ordreløkken til Dagbladet.

- Har du forståelse for at Norge og andre land har betenkeligheter ved å la Huawei delta i utbyggingen av 5G-nett?

- Det har vi forståelse for, men dette senteret skal ikke bare være et testsenter for produkter fra vår telekommunikasjonsavdeling. Vi har kunder i mange segmenter, og det er et behov for også andre kunder å kunne teste våre produkter.

SIKKERHETSDIREKTØR: Tore Larsen Ordreløkken i Huawei. Foto: Huawei
SIKKERHETSDIREKTØR: Tore Larsen Ordreløkken i Huawei. Foto: Huawei Vis mer

I pressemeldingen fra selskapet presiserer de at de «aldri» vil gi «noen lands myndigheter tilgang til informasjon» som fanges opp av deres produkter. Overfor Dagbladet gjentar sikkerhetsdirektør Ordreløkken det samme budskapet.

Men å overtale vestlige lands myndigheter og media er vanskelig. Kinas etterretningslov fra 2017 sier nemlig at kinesiske «organisasjoner og borgere skal, i henhold til loven, gi støtte til, samarbeide med og bidra til det nasjonale etterretningsarbeidet», hvis det er behov for det, ifølge Reuters.

Huawei er uenig i at de som følge av loven potensielt kan være nødt til å la kinesiske myndigheter installere komponenter i deres produkter som muliggjør overvåkning.

- Vi har fått vurderinger av et advokatfirma i Kina, et advokatfirma i England og et i Norge. Slik vi tolker regelverket, på bakgrunn av deres vurderinger, kan ikke kinesiske myndigheter oppføre seg sånn overfor vår virksomhet utenfor Kina, sier Ordreløkken.

«Krevende» tid

Han beskriver det nåværende klimaet, med den åpne mistenkeliggjøringen av hans arbeidsgiver, som «vanskelig» og «krevende».

- Vi er i en svært krevende tid nå. Det har mye med at vi som selskap blir pekt på uten at man legger ved bevis og faktainformasjon. Vi forsøker å møte dette med åpenhet, men det er vanskelig for oss å bli pekt på spesifikt av myndigheter og sikkerhetstjenester, sier Ordreløkken.

I pressemeldingen, og overfor Dagbladet, presiserer Ordreløkken at Huawei er et privateid selskap.

- Vi eies av de ansatte, og vårt forhold til kinesiske myndigheter, er likt andre private selskapers forhold i andre land. Sånn som selskaper i Norge.

- Men Kina og kinesiske myndigheter er ikke som norske eller europeiske myndigheter. Kan du forstå at man stiller spørsmål ved ditt selskaps bindinger til kinesiske myndigheter?

- Jeg sier som vår ledelse: Vi har aldri blitt bedt om, og vil aldri la noen lands myndigheter, installere noe i våre komponenter. Det inntrykket er veldig uheldig.

- Hva tror du PST vil si om dette?

- Det ønsker jeg ikke å ha noen formening om per nå. Vi ønsker å ha en god dialog med myndighetene i landene vi opererer i, og å være åpne og transparente.

Flere funksjoner

Ordreløkken forteller at de har orientert norske sikkerhetsmyndigheter, ved NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet), om sine planer.

Videre har de invitert myndighetene til dialog og samarbeid.

- Testsentrene har flere funksjoner. Å gi uavhengige aktører en plattform til å verifisere at våre produkter holder de kravene kundene stiller, slik at tilliten til oss opprettholdes. I tillegg vil det gi oss et enda bedre samarbeid med kundene våre.

Huawei ser nå etter egnede lokaler i nærheten av

Avviste anklagene

Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei har gått offentlig ut og sagt at selskapet vil avvise forespørsler fra den kinesiske regjeringen om å avsløre fortrolige opplysninger om kunder.

Da Zhengfei møtte pressen i Huaweis hovedkontor, forsøkte han å roe ned vestlig bekymring for at selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko.

Under møtet ble han spurt om hvordan Huawei vil svare dersom kinesiske myndigheter ber om konfidensiell informasjon om utenlandske kunder eller deres nettverk.

- Vi ville definitivt si nei til en slik forespørsel, sa Zhengfei.