Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk E-tjeneste overvåker mange millioner telefonsamtaler - deler dataene med NSA

- Men dette er ikke innhenting i Norge, sier sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, holdt i formiddag en pressekonferanse i Forsvarsdepartementet om Snowden-saken.

Det skjer etter Dagbladets avsløring av dokumenter som stammer fra NSA-varsleren, der det framgår at den amerikanske overvåkningstjenesten i løpet av bare et utvalgt tidsrom på 30 dager registrerte over 33 millioner samtaler som NSA knytter til Norge.

- Ikke i eller mot Norge Grandhagen bekrefter at 33 millioner innslag av metadata om samtaler er innhentet i det aktuelle tidsrommet. Men han sier samtidig at dokumentene ikke dreier seg om NSA-aktivitet mot norske telefonsamtaler - men kun om Etterretningstjenestens aktivitet i utlandet.

- Vi kan avklare at dette ikke dreier seg om amerikansk etterretningsinnsamling i Norge, men noe ganske annet, nemlig norsk etterretnings egen innsamling av data til støtte for norske militære operasjoner utenlands samt innhenting relatert til internasjonal terrorisme, også dette utenlands, sier E-sjefen.

- Dette er altså ikke innhenting i Norge eller mot Norge, men norsk innhenting som deles med amerikanerne, understreker Grandhagen.

Han bekrefter at de aktuelle Snowden-dokumentene er ekte, men mener det er en misforståelse at de dreier seg om telefonaktivitet på norsk jord.

- Diagrammene Dagbladet legger fram knytter seg til norsk etterretnings innhenting i utlandet og ikke noe som helst annet, sier E-sjefen.

Samtidig bekrefter han at det enorme omfanget telefondata også overlates til flere av Norges allierte på jevnlig basis.

- Denne informasjonen deles kontinuerlig med våre partnere, inkludert NSA.

Grandhagen bekrefter at utdraget på de aktuelle 30 dagene, med 33 millioner innslag av metadata, ikke er uvanlig høyt.

- Et sånt tall er egentlig ikke så forferdelig høyt sett opp mot global kommunikasjon totalt. Vi har ikke drevet med dette i bare en måned, det pågår no og kommer til å pågå i framtiden.

- Så det er snakk om hundrevis av millioner samtaler?

- Det kan det godt være, sier Grandhagen

- Ikke kjent med I dagens Dagbladet nektet Grandhagen for at E-tjenesten har bidratt til noe som ligner på påstanden om registrering av telefonsamtaler i Norge, men uttalte seg samtidig bare om «norske borgere».

- E-tjenesten er ikke kjent med at NSA driver slik innsamling mot norske borgere, og har selvfølgelig heller ikke medvirket til noe slikt, sa etterretningssjefen.

Dagbladet.no kommer med mer.