Norsk E-tjeneste overvåker mange millioner telefonsamtaler - deler dataene med NSA

- Men dette er ikke innhenting i Norge, sier sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, holdt i formiddag en pressekonferanse i Forsvarsdepartementet om Snowden-saken.

Det skjer etter Dagbladets avsløring av dokumenter som stammer fra NSA-varsleren, der det framgår at den amerikanske overvåkningstjenesten i løpet av bare et utvalgt tidsrom på 30 dager registrerte over 33 millioner samtaler som NSA knytter til Norge.

- Ikke i eller mot Norge Grandhagen bekrefter at 33 millioner innslag av metadata om samtaler er innhentet i det aktuelle tidsrommet. Men han sier samtidig at dokumentene ikke dreier seg om NSA-aktivitet mot norske telefonsamtaler - men kun om Etterretningstjenestens aktivitet i utlandet.

- Vi kan avklare at dette ikke dreier seg om amerikansk etterretningsinnsamling i Norge, men noe ganske annet, nemlig norsk etterretnings egen innsamling av data til støtte for norske militære operasjoner utenlands samt innhenting relatert til internasjonal terrorisme, også dette utenlands, sier E-sjefen.

- Dette er altså ikke innhenting i Norge eller mot Norge, men norsk innhenting som deles med amerikanerne, understreker Grandhagen.

Han bekrefter at de aktuelle Snowden-dokumentene er ekte, men mener det er en misforståelse at de dreier seg om telefonaktivitet på norsk jord.

- Diagrammene Dagbladet legger fram knytter seg til norsk etterretnings innhenting i utlandet og ikke noe som helst annet, sier E-sjefen.

Samtidig bekrefter han at det enorme omfanget telefondata også overlates til flere av Norges allierte på jevnlig basis.

- Denne informasjonen deles kontinuerlig med våre partnere, inkludert NSA.

Grandhagen bekrefter at utdraget på de aktuelle 30 dagene, med 33 millioner innslag av metadata, ikke er uvanlig høyt.

- Et sånt tall er egentlig ikke så forferdelig høyt sett opp mot global kommunikasjon totalt. Vi har ikke drevet med dette i bare en måned, det pågår no og kommer til å pågå i framtiden.

- Så det er snakk om hundrevis av millioner samtaler?

- Det kan det godt være, sier Grandhagen

- Ikke kjent med I dagens Dagbladet nektet Grandhagen for at E-tjenesten har bidratt til noe som ligner på påstanden om registrering av telefonsamtaler i Norge, men uttalte seg samtidig bare om «norske borgere».

- E-tjenesten er ikke kjent med at NSA driver slik innsamling mot norske borgere, og har selvfølgelig heller ikke medvirket til noe slikt, sa etterretningssjefen.

Dagbladet.no kommer med mer.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer