Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drept i Laos

- Norsk eks-politi tilbød drap

Moren til drepte Nerid Høiness opplevde at en tidligere politimann kontaktet henne og tilbød å få mannen som er etterlyst for drapet likvidert.

DREPT I JUNGELEN: Nerid Høiness (30) ble slått i hjel og dumpet i jungelen i Laos. Foto: Privat
DREPT I JUNGELEN: Nerid Høiness (30) ble slått i hjel og dumpet i jungelen i Laos. Foto: Privat Vis mer

Norske myndigheter vil ikke gjøre noe for at Hiroyuki Ogu (38) – som er internasjonalt etterlyst, siktet for å ha drept sin norske kjæreste Nerid Høiness i jungelen i Laos – blir pågrepet og dømt for drap, fordi det er dødsstraff i Laos.

Men en tidligere norsk politimann har tilbudt seg å «hjelpe» de etterlatte.

Eks-politimannen kontaktet Ellen Høiness – moren til Nerid. De oppfattet det som et forslag om å få drept den etterlyste japaneren mot betaling.

- Han ringte og introduserte seg som tidligere politimann og fortalte at han på vegne av norsk politi også hadde jobbet i utlandet, sier Ellen Høiness til Dagbladet.

RETTFERDIGHET: - Jeg vil ha rettferdighet for Nerid, sier Ellen Høiness. Her sammen med familiens advokat Sidsel Katralen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
RETTFERDIGHET: - Jeg vil ha rettferdighet for Nerid, sier Ellen Høiness. Her sammen med familiens advokat Sidsel Katralen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Mannen fortalte at han kunne få kjæresten til Nerid drept. Han hadde kontakter i Asia som kunne likvidere mannen som er internasjonalt etterlyst for å ha mishandlet og slått i hjel datteren min.

- Han skulle ha betalt for å få satt ei kule i panna på Nerids etterlyste kjæreste. Han spurte hvor mye jeg var villig til å betale for å få ham drept, forteller Ellen Høiness.

– Jeg fikk fullstendig sjokk, og ble veldig redd, forteller moren.

Etter en kort samtale la Ellen Høiness på røret. Likevel tok hun kontakt med mannen noen få dager seinere.

Blodhevn

– Da skjønte jeg at han virkelig mente alvor. Den tidligere politimannen fortalte at han hadde kontakter. Og at han mot en betydelig pengesum, kunne få tatt livet av Hiroyuki Ogu. Jeg gjorde det helt klart at jeg ikke var på jakt etter hevn, og at jeg ikke ville ha noe med ham eller det han foreslo å gjøre, sier Ellen Høiness.

Den tidligere politimannen sier til Dagbladet at han kontaktet familien, men han sier at han må ha blitt misforstått.

KJÆRESTEN: Hiroyuki Ogu var kjæresten til Nerid. Han er etterlyst for å ha drept henne. Foto: Privat
KJÆRESTEN: Hiroyuki Ogu var kjæresten til Nerid. Han er etterlyst for å ha drept henne. Foto: Privat Vis mer

Moren til Nerid er tydelig på at hun ikke ønsker noen form for blodhevn.

To millioner

Tidligere polititopp Øyvind Olsen – som i mange år ledet store FN-operasjoner i Afrika og Asia – bistår sammen med advokat Sidsel Katralen, i Advokatfirmaet Elden, familien til Nerid Høiness.

Olsen bekrefter at han også ble kontaktet av en tidligere kollega.

«Jeg fikk først en tekstmelding fra min tidligere kollega. Han hadde lest Dagbladet, hvor jeg var intervjuet om saken. Jeg tok ikke kontakt før han ringte, og fortalte at han hadde kontaktet Ellen Høiness umiddelbart etter Dagbladets første artikkel om saken», skriver Olsen i en redegjørelse til Ellen Høiness advokat.

TO MILLIONER: - Den tidligere politimannen ymtet frampå at han skulle ha to millioner kroner, bekrefter Øyvind Olsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TO MILLIONER: - Den tidligere politimannen ymtet frampå at han skulle ha to millioner kroner, bekrefter Øyvind Olsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Bekrefter «tilbudet»

I Olsens redegjørelse heter det videre:

«Han hadde introdusert seg (for Ellen Høiness, red.anm.) og fortalt om hva hans firma jobbet med og tilbudt seg å jobbe med saken. Han fortalte de hadde hatt en god og fortrolig samtale».

«Etter dette hadde han kontaktet bekjente i Thailand (sannsynligvis kriminelle) som hadde uttalt at innen fredag så kunne han regne med at japaneren var funnet. Spørsmålet var om han (den etterlyste Hiroyuki Ogu, red.anm.) skulle drepes eller overleveres til politiet. De hadde ymtet frampå at dette ville koste noen kroner. Han nevnte for meg omtrent 2 millioner».

Og:

«Etter vår samtale hvor jeg sa klart fra til ham at dette var noe jeg måtte framlegge for advokat Katralen før vi eventuelt inngikk i noe samarbeide som kunne ha økonomiske konsekvenser».

I redegjørelsen til Øyvind Olsen heter det at den tidligere politimannen tok kontakt igjen, og hadde sagt at han inntil videre trakk seg.

«Han opplyste at han nå hadde snakket med fru Høiness igjen og inntil videre så trakk han seg fra et eventuelt videre samarbeid. Jeg forsto at den samtalen han hadde med Høiness hadde vært uklar og frustrerende, og at Høiness ville diskutere dette med advokaten».

ETTERLYST: Hiroyuki Ogu er internasjonalt etterlyst, siktet for å ha drept sin norske kjæreste. Han er oppført på Interpols liste over farlige etterlyste kriminelle. Faksimile: Interpol
ETTERLYST: Hiroyuki Ogu er internasjonalt etterlyst, siktet for å ha drept sin norske kjæreste. Han er oppført på Interpols liste over farlige etterlyste kriminelle. Faksimile: Interpol Vis mer

«Forkastelig»

Olsen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet utover redegjørelsen, men bekrefter at han har sendt en detaljert redegjørelse til advokat Sidsel Katralen om henvendelsen fra den tidligere politimannen.

Advokat Katralen reagerer kraftig.

– Han kontakter en kvinne som er i den ytterst sorg, og vil ha henne til å betale for å få mannen som drepte datteren hennes likvidert.

– Det er uhørt og forkastelig. Eks-politimannen forsøkte å utnytte en sårbar person, som har fått datteren drept, sier Katralen.

– En misforståelse

Den tidligere politimannen avviser at han foreslo et slikt tilbud.

– Jeg vil jo aldri gjøre noe sånt, sier den tidligere betrodde politimannen.

Overfor Dagbladet vedgår han at han tok kontakt med drepte Nerid Høiness mor.

– Jeg har etter at jeg ble pensjonist i politiet jobbet med saker i Asia, og vet hvor lite myndighetene gjør. Derfor ringte jeg til Ellen Høiness. For å vise medfølelse, og for å forhøre meg om det var noe jeg kunne gjøre for å hjelpe henne, sier den tidligere politimannen.

Han sier også at han var i kontakt med Øyvind Olsen, men mener både Høiness og Olsen må ha misforstått ham.

– Det jeg og Olsen snakket om, blir mellom oss. Det som er riktig er at jeg sjekket med mine kontakter i Asia. Tilbakemeldingen derfra var om jeg ville ha ham fanget eller drept.

– Når jeg fortalte det til Ellen Høiness, sa hun at jeg måtte snakke med advokaten hennes. Jeg har aldri tilbudt å få noen drept, jeg bare fortalte om den tilbakemeldingen jeg hadde fått fra Asia, sier mannen til Dagbladet.

Han understreker at han etter den siste samtalen med Ellen Høiness, ikke har noe med den saken å gjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!