DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump var nådeløs mot blant annet Iran og Nord-Korea da han holdt sin tale for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Norsk eks-toppdiplomat slakter Trumps FN-tale: - Bekrefter overfor verden at han er farlig og uforutsigbar

Bush startet krigen mot terror med talen om «ondskapens akse». Trumps trusler i FN er mye mer skremmende, mener den tidligere norske toppdiplomaten Kai Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kai Eide mener Trumps trusler foran FNs generalforsamling tirsdag er farlige og skremmende. «Faren er at bordet fanger», mener Nupi-forsker Sverre Lodgaard.

Det var tirsdag kveld norsk tid at USAs president Donald Trump debuterte foran FNs generalforsamling, der han i en drøyt 40 minutter lang tale gikk til frontalangrep på de statene han omtaler som «kjeltringstater».

Foran 129 statsoverhoder brukte Trump anledningen til å skryte av hvor bra det har gått med USA siden han ble valgt til president, før han penset inn på temaene det var knyttet mest spenning til: Nord-Korea og Iran, og det Trump omtaler som «kjeltringstater».

I talen, der han blant annet varslet at USAs militære styrker bygger seg opp til å bli det mest slagkraftige noensinne, truet han Nord-Korea med «total utslettelse».

«Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea» USAs president, Donald Trump, til FNs generalforsamling.

- Rakettmannen er ute på en selvmordsaksjon for seg selv og sitt regime, sa Trump videre, og la til at han håper at de ikke må ødelegge regimet.

- Dødelige misforståelser

Trumps heftig omdiskuterte tordentale kom under en time etter at FNs generalsekretær António Guterres hadde åpnet møtet med å fordømme Nord-Koreas atomprøvesprengninger, og en advarsel mot å «gå i søvne inn i en atomkrig».

Guterres advarte samtidig mot nettopp tordentaler fra verdens statsledere, noe han mener kan føre til «dødelige misforståelser».

- Dette er tiden for å vise statsmannstakter, la han til.

En rekke statsledere og toppolitikere var raskt ute med å kritisere Trumps tale. Statsminister Erna Solberg sa til Dagbladet at hun «reagerer på et budskap som bidrar til å akselerere situasjonen». Sveriges utenriksminister Margot Wallström sier til Sveriges Radio at det var en «bombastisk, nasjonalistisk tale» til feil tid og til feil publikum.

- En trist dag i FN

Tidligere toppdiplomat Kai Eide er heller ikke nevneverdig imponert over Trumps opptreden.

- Når Trump velger et så hardt og uforsonlig språk, så gjør han det også vanskeligere for allierte og venner å arbeide med ham. Det er alvorlig, sier Eide til Dagbladet.

MEKLER: Dagbladet møtte Kai Eide i Kinshasa i 2014. Han fungerte den gang som Utenriksdepartementets spesialutsending til Kongo i forbindelse med French-saken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MEKLER: Dagbladet møtte Kai Eide i Kinshasa i 2014. Han fungerte den gang som Utenriksdepartementets spesialutsending til Kongo i forbindelse med French-saken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Etter Trumps tale tirsdag tok den tidligere toppdiplomaten til sosiale medier for å vise sin skepsis til verdens mektigste mann:

«I dag var en veldig trist dag i FNs hovedkvarter. President Trump viste til et globalt publikum at han, lederen av verdens eneste supermakt, er en farlig og uforutsigbar mann med veldig svak kunnskap om verden og internasjonal politikk. Dette var verre en Bush' «ondskapens akse»-tale. Det var definitivt mer truende. Han har nå lykkes med å ytterligere dytte allierte og fiender lenger vekk. Uheldigvis så viser talen hans at de øverste rådgiverne i administrasjonen, som blir ansett som modererende krefter, har begrenset påvirkningskraft på Trump».

Norsk eks-toppdiplomat slakter Trumps FN-tale: - Bekrefter overfor verden at han er farlig og uforutsigbar

- Slår rundt seg med trusler

Eide er en anerkjent autoritet på internasjonal sikkerhetspolitikk og krisehåndtering, etter en lang diplomatisk karriere. Han har blant annet tidligere vært FNs spesialutsending i Afghanistan. Han var inntil nylig Sverige-ambassadør og har tidligere vært Norges ambassadør til Nato.

- Trump slår rundt seg med trusler fra FNs talerstol. Det er ikke virkemidler som får de han identifiserer som sine motstandere til å mykne opp og justere sine synspunkter. Resultatet blir at den nordkoreanske ledelsen graver seg enda dypere ned i sin nåværende politikk.

Han mener det ikke finnes noe historisk grunnlag som tyder på at trusler, av typen Trump framsatte mot Nord-Korea og til dels Iran tirsdag, leder til noe positivt.

- Det er ikke sofistikert nok, sier Eide.

Han understreker at talen og truslene Trump kom med tirsdag var uvanlig voldsomme.

- Det er veldig spesielt at Trump opptrer som han gjør foran FNs hovedforsamling, som er den fremste globale arenaen man kan opptre på. Det eneste resultatet av dette er at han bekrefter overfor både venner og motstandere at han er en farlig og uforutsigbar person, sier den tidligere diplomaten.

- Verre enn «ondskapens akse»

TOPPMØTE: USAs president Donald Trump møtte flere verdensledere og toppdiplomater under et møte i FNs hovedkvarter mandag. Foto: Kevin Lamarque   / Reuters / NTB Scanpix
TOPPMØTE: USAs president Donald Trump møtte flere verdensledere og toppdiplomater under et møte i FNs hovedkvarter mandag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I etterkant av Trumps tale tirsdag, tok Eide til Facebook der han sammenliknet talen med tidligere president George W. Bush' famøse «ondskapens akse»-tale.

President George W. Bush satte tonen for sin aggressive utenrikspolitikk da han i sin tale til folket (State of the union) 29. januar 2002 tok i bruk begrepet «ondskapens akse» om Nord-Korea, Iran og Irak - land Bush trakk fram fordi han mente de støttet terrorisme eller truet andre friheter.

- Slike stater og deres terroristallierte danner en ondskapens akse, som bevæpner seg for å true verdensfreden, sa Bush den gang.

Men Eide mener Trumps opptreden var verre, og definitivt «mer truende».

- Talen Bush holdt noen få måneder etter 11. september-angrepet var alvorlig nok. Det markerte på mange måter starten på krigen mot terror. Man sier at krigen mot terror bare har ledet til mer terror og mer krig. Trumps tale er enda mer illevarslende. Rundt Bush satt det et solid team med dyktige rådgivere, sier Eide, som mener det er vanskelig å se at Trump lener seg på dyktige rådgivere.

Han viser blant annet til rådgiverne kjent som «the adults» (de voksne), som består av USAs sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster, utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis.

- Lenge mente vi at «the adults» ville ha en modererende effekt overfor presidenten. Når vi så ser at Trump presenterer en tale av denne typen foran FNs generalforsamling, så tyder alt på at de ikke har, eller ikke ønsker, den typen modererende effekt. Det er skremmende, sier Eide.

- Bordet fanger

TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

En annen som reagerer på Trumps tordentale, er NUPI-forsker og USA-kjenner Sverre Lodgaard. Overfor NTB understreker han alvoret i Trumps tale, der han truet Nord-Korea med «total utslettelse».

- Istedenfor å snakke om fredelige løsninger, snakker Trump altså om militære alternativer - som om hans rådgivere har gitt ham en mulighet til å legge Nord-Korea flatt, sier seniorforskeren til NTB.

Han minner om at militære eksperter mener det ikke er mulig å ødelegge Nord-Koreas militæreanlegg eller atomvåpen i ett angrep, blant annet fordi man ikke vet hvor de befinner seg.

- Trump tar i bruk uvanlig sterk tale, og faren ved dette er at bordet fanger. For troverdighetens skyld kan Trump komme til å gjøre noe dramatisk for å leve opp til sine uttalelser, frykter Lodgaard.

- Kan handle overilt

Leder for fredsforskningsinstituttet, PRIO, Henrik Urdal, er også bekymret for at situasjonen skal eskalere.

- Jeg tror det skal mye til for at det blir en varm konflikt, det er ingen som har interesse av et krigsutbrudd. Men Trump kommer stadig tilbake med svært hard språkbruk, og man kan aldri avvise at ord følges opp av handling. Man kan også få misforståelser og redsel som gjør at man handler overilt, sier Urdal til NTB.

- Men amerikanerne vet at kostnaden ved en slik krig ville være enorme, og det tilsier tilbakeholdenhet, legger han til.

  • I en tidligere versjon av denne artikkelen var tittelen "Norsk toppdiplomat slakter Trumps FN-tale". Det er ikke presist ettersom Kai Eide gikk av som Sverige-ambassadør tidligere i år.