Fly savnet i Indonesia:

Norsk ekspert: - Ser ikke bra ut

Et passasjerfly fra Sriwijaya Airlines forsvant fra radaren bare minutter etter avgang fra Jakarta i Indonesia lørdag.

Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Indonesias redningstjeneste bekrefter at de har lokalisert passasjerflyet som forsvant kort tid etter avgang fra Jakarta lørdag.

- Vi har gitt koordinatene for flyet til alle marinefartøy i området, sa en talsmann for den indonesiske marinen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Samferdselsdepartementet i Indonesia bekrefter at det er iverksatt en leteaksjon etter at man mistet kontakt med flyet. Den indonesiske marinen har sendt elleve fartøy til området.

Det skal være 56 passasjerer og et mannskap på seks om bord i flyet av typen Boeing 737-500. Blant dem barn, skriver Sky News.

Klokka 14.35 melder nyhetsbyrået AFP at samferdelsministeren bekrefter at flyet, med 62 personer om bord, sannsynligvis har styrtet.

Flyet, med flightnummer SJY 182, forsvant da det var på vei over havet fra Soekarno - Hatta International Airport i Jakarta til byen Pontianak.

Ifølge Soerjanto Tjahjono i transport og sikkerhetskomiteen er det planlagt undervannssøk etter flyets ferdskriver, den såkalte «svarte boksen», søndag, skriver den lokale avisa Republika.

- Fryktelig høy hastighet

Ifølge nettstedet Flightradar24, som overvåker internasjonal luftfart, mistet flyet over 10 000 fots høyde på under et minutt, før kontakten ble brutt, skriver NTB.

- Dette er ikke en flytype jeg kjenner til at er mer utsatt eller har høyere ulykkesfrekvens enn andre, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Wind Air til Dagbladet.

FORSVANT: Et fly av typen Boeing 737 fra det indonesiske flyselskapet Sriwijaya Airlines, er meldt savnet, skriver det indonesiske mediet Kumparan lørdag. Vis mer

- Vi vet jo ikke så mye om hva som har skjedd her, annet enn at det har hatt en veldig høy hastighet ned. 10 000 fot per minutt er en fryktelig høy hastighet nedover. Med så høy hastighet som vi snakker om her så kan flyet gå i oppløsning underveis og når det treffer sjøen. Så det ser ikke veldig bra ut.

- Fullstendig impact

Lederen for landets transport- og sikkerhetskomité, Suryanto Cahyono, sier til det statlig eide nyhetsbyrået Antara, at det er sendt båter til øygruppa for å lete i området der flyet sist ga lyd fra seg. Det melder CNN.

Ifølge et indonesisk redningsselskap er det funnet mulige vrakrester fra flyet i havet, skriver Sky News.

Bilder og videoer på Twitter viser også det som skal være ledninger og andre vrakrester fra den mulige flystyrten, bli hentet opp av vannet.

Også Elnæs har fått med seg bilder i lokale medier og på Twitter som skal vise rester av ledninger og annet fra flyet. Det er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold at funnene stammer fra flyet.

- Det ser jo ut til at dette har vært et fullstendig impact da det traff sjøen. Ved stor hastighet kan det skje.

MELDT SAVNET: Et fly fra flyselskapet Sriwijaya Air skal ha forsvunnet fra radaren etter avgang fra Jakarta og en leteaksjon er iverksatt. Foto: Adek Berry / AFP / NTB
MELDT SAVNET: Et fly fra flyselskapet Sriwijaya Air skal ha forsvunnet fra radaren etter avgang fra Jakarta og en leteaksjon er iverksatt. Foto: Adek Berry / AFP / NTB Vis mer

- Uvanlig

Ifølge BBC skal passasjerflyet være 27 år gammelt. Elnæs forteller at det hele tida blir byttet ut deler på et fly, og at forskjellige komponenter har en viss levetid.

- Den største forskjellen på fly av den alderen og mer moderne fly er at nye fly bruker betydelig mindre drivstoff, har en mer effektiv motor og slipper ut mindre CO₂. Men det er veldig sjelden at en flyulykke for eksempel skyldes at to motorer slukker. Det er veldig uvanlig at det er årsaken til en ulykke, sier flyanalytikeren.

Mannskap på to fiskebåter forteller til CNN Indonesia at de hørte en eksplosjon i området på samme tidspunkt som flyet forsvant fra radaren.

- Det er vanskelig å kommentere på det, men et fly som nettopp har tatt av, og som har drivstoff til 90 minutters flytid, har selvfølgelig drivstoff som kan antennes. Men det er veldig, veldig sjeldent at drivstoff antennes «mid air». Sikkerheten er veldig bra på det. Men det er klart at om et fly treffer bakken eller sjøen, så kan selvfølgelig drivstoffet antennes.

Flyselskapet sier i en uttalelse at de holder på å samle informasjon om hendelsen.

- Ledelsen er i dialog og undersøker denne hendelsen og vi vil øyeblikkelig gi ut en offisiell uttalelse når vi vet mer, skriver Sriwijaya Airlines.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer