KRONIKK: En kronikk publisert i New York Times slo ned som en politisk bombe i USA i natt. Den anonyme forfatteren hevder at det finnes en motstandsbevegelse innad i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci/AP
KRONIKK: En kronikk publisert i New York Times slo ned som en politisk bombe i USA i natt. Den anonyme forfatteren hevder at det finnes en motstandsbevegelse innad i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci/APVis mer

Norsk ekspert: - Trump behandles som en barnemonark

Nok en Trump-skandale ryster USA.

Det som skal være en høytstående ansatt i Trump-administrasjonen skriver i New York Times om en hemmelig motstandsbevegelse innad i Det hvite hus.

«Amerikanerne skal vite at det er voksne i rommet,» står det i kronikken.

Mange høytstående tjenestemenn i Trumps administrasjon «jobber iherdig innenfra for å hindre deler av hans agenda og hans verste tilbøyeligheter», ifølge den anonyme forfatteren.

Trump svarer slik han pleier, altså på Twitter. Han hinter til forræderi og krever at avisa overgir navnet til forfatteren, «av hensyn til nasjonens sikkerhet».

Trigger motstand

USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, kaller Trump-administrasjonen for delvis dysfunksjonell. Han forklarer at beslutningsprosessen under presidenten ikke fungerer som den skal.

- Det skyldes både at Trump ikke setter seg godt nok inn i sakene, og at han ikke lar stabssjefen styre denne prosessen. Da trigger presidenten motstand.

Byråkratiet er ikke konsekvent mot noen president, men kan sette seg på bakbeina om de oppfatter at presidenten ikke leder USA godt og at beslutningsprosessene ikke funker godt nok, som i dette tilfellet.

- Jeg vil understreke at det som kommer fram nå ikke er prinsipielt greit. Det er ikke opp til presidentens medarbeidere og byråkratiet å overprøve hans beslutninger. Det er kongressen og domstolene som skal føre tilsyn med presidenten.

GÅR I BALL: Da Donald Trump holdt nok en tordentale om den anonyme kronikken i New York Times, gikk det litt i ball for presidenten. Video: CNN Vis mer

«Barnemonark»

CNN skriver at dette er et forsøk på å velte presidenten og at Trumps presidentskap aldri blir det samme igjen. Mjelde mener dette er for dramatisk.

- Det er ikke noe veldig nytt som har kommet fram, de første tegnene til «opprør» kom i februar 2017. Vi ser altså at Trump behandles som en barnemonark av staben sin.

Mjelde mener Trump kunne fikset dette i noen grad ved å la stabssjefen, som skal være en slags administrerende direktør, gjøre jobben sin.

Forfatteren hevder også at «det tidlig ble hvisket innad i administrasjonen» om å utløse grunnlovstillegg 25 som handler om situasjoner der presidenten er erklært uegnet til å fortsette og hvor visepresidenten overtar.

Mjelde forteller at dette ikke har blitt gjort tidligere og at det ikke pågår noen seriøs prosess for å få Trump avsatt.

- Inkompetanse er ikke et legalt grunnlag for å fjerne en president.

Et nytt støt

- Jeg vet ikke om jeg skal være bekymret eller oppmuntra, spøker Espen Moe, professor ved NTNU, før han legger seg på en mer alvorlig linje:

- Vi har hele perioden sett at republikanerne har, stort sett, svelget alt Trump har gjort, på alle områder bortsett fra utenrikspolitikk. Det er en kjerne innenfor det partiet som reagerer på Trump.

Da er det heller ikke overraskende at de finnes også på innsida av administrasjonen, mener Moe.

- Jeg har ingen anelse om hvem som har skrevet den. Kanskje vedkommende mener at Trump er svekket og at det var passende tidspunkt å sette inn et nytt støt, sier han.

I august ble Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, dømt for banksvindel og skatteunndragelse. Så trakk Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, presidenten inn i utbetalingen av hysj-penger til to kvinner som Trump angivelig har hatt seksuelle forhold til.

Kan påvirke valget

- Jeg tror ikke det betyr at Trump er noe nærmere riksrettssak enn tidligere. Men det er bare to måneder til valget, påpeker Moe.

Kronikken kan påvirke valgresultatet. Faste Trump-tilhengere vil nok ikke gå noe sted, men det finnes en del republikanere på gjerdet. I meningsmålinger er Trumps popularitet på vei ned både innad i partiet og blant de nøytrale.

- Det er små marginer i mange stater, og det kan være avgjørende, sier Moe.

Bekrefter det store bildet

Kronikken kommer kort tid etter at de første utdragene fra Washington Post-journalist Bob Woodwards bok ble frigitt. I boka skildres det en kaotisk hverdag i Det hvite hus, hvor flere på innsida frykter hva presidenten kan finne på.

- For det første så kjenner vi lite til boka, det er få utdrag som har blitt publisert, starter Torbjørn Lindstrøm Knutsen, USA-ekspert og professor ved NTNU.

BOKA: Forlaget Simon & Schuster gir ut boka «Fear: Trump in the White House,» av Bob Woodward 11. september Foto: AP / NTB scanpix
BOKA: Forlaget Simon & Schuster gir ut boka «Fear: Trump in the White House,» av Bob Woodward 11. september Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Videre sier Knutsen at det er en god del interessante detaljer i boka, blant annet om at rådgiverne må passe på Trump og at han blir kalt uvitende.

- Woodwards bok bekrefter det store bildet vi har fått gjennom andre rapporter og kilder.

Det hvite hus hevder på sin side at boka er full av fabrikkerte historier fra misfornøyde, tidligere ansatte.

- Woodward har vært kritisert for å gjengi direkte tale i bøkene sine. Hvordan kan han ha tilgang til private samtaler? Når det er sagt, kan jeg ikke huske at noen har tatt ham i uriktige opplysninger.

- Jeg tror han har fantastiske kilder som journalist, men at han tar seg noen friheter med formen, konkluderer Knutsen.